Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gróf Tisza István Kórház, BerettyóújfaluA cikk a 2011 januári állapotot tükrözi

Szerző: Wentzel Viktória

2011. január 6.

Forrás: babaszoba.hu

A városi kórház szülészetén nemcsak a kezelés személyre szabott, hanem egyedi grafikai logóval is büszkélkedhetnek.


Érkezésünkkor lázas munka folyt a néhány évtizede az ország egyik legkorszerűbb szülészetének számító osztályon. Bár a helyzet ma már korántsem olyan, mint a kilencvenes évek elején, a két emeleten elhelyezkedő szülészeti-nőgyógyászati részleg az ágyszámcsökkentések után is jól működik. - Kollégáimmal a profi szakmai ellátás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a kismamák egyéni igényeinek kielégítésére, s igyekszünk a családközpontú szemlélet teljes megvalósítására - mondja dr. Zákány Zsolt osztályvezető főorvos, miközben a maszkját igyekszik levenni egy műtét után. - Az osztályon hat orvos dolgozik, arra pedig különösen büszkék lehetünk, hogy a nővérek mindannyian szülésznői képesítéssel rendelkeznek. Azt is tudjuk, hogy a személyre szabott gondoskodás a leghatékonyabb, erre minden esetben törekszünk.
A baba- és mamabarát osztály megvalósításához még néhány feltétel szükséges, sajnos a gyermekágyas részlegen nincs lehetőség rooming-in elhelyezésre. Az ellátás az itt dolgozók szerint teljesen bababarát, a picik pótlását csak kanállal végzik, valamint a kézzel fejést támogatják, annak ellenére, hogy fejőgép is van.
- A szülésre családi eseményként tekintünk, így nemcsak az apa kísérheti el a kismamát a szülőszobába, hanem olyan kísérő, akár dúla is, akit az anya választ. Császármetszésnél is jelen lehet az apuka, ha megfelel a feltételeknek, és fel van készítve a műtétre - hangsúlyozza Zákány doktor.


A négyágyas vajúdóban modern környezetben, kényelmesen tölthetik a nehéz órákat a kismamák, a kitolási szakban pedig a szintén négyágyas szülőszobán, egymástól függönnyel elválasztott, szülőszékké átalakítható ágyakon hozhatják világra a kisbabát. Epidurális érzéstelenítésre korlátozottan van lehetőség, igény szerint fájdalomcsillapító gázzal csökkenthetik a kismamák megpróbáltatásait.
- Eredményes fájdalomcsillapítás ezenkívül a pszichoprofilaxis, melynek során a félelmet a szükséges információk és a környezet megismerésével, a biztonságérzet növelésével csökkentik. Ehhez persze hosszú felkészülés kell, a lényeg azonban mindenképpen a kismama belső felkészültsége, hozzáállása - foglalja össze dr. Zákány Zsolt.
A kórház szoros együttműködésben dolgozik a Kaáli Intézettel, számos vizsgálatot, kezelést végeznek a helyszínen, komoly szerepet vállalva ezzel az eredményes meddőségi kezelésben.
Tények, adatok:
- 2010-es születésszám: 544
- Császármetszések aránya: 23,5 százalék
- Apa a császármetszésnél bent lehet a műtőben.
- Rooming-in szolgáltatás nincs.
- Hat alkalomból álló szülésfelkészítő tanfolyam van, szakmai teammel.
- Fizetős szoba nincs.
- Szülésznőválasztás lehetséges.
- Rugalmas a látogatás, a babák külön helyiségben látogathatók.
- Első szülésnél a gátmetszés kötelező.
- Alternatív eszközök szülésnél: labda, zene.
- A gyermekágyas osztály 25 ágyas, 4, 3 és 2 ágyas szobákkal.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák