Terhesség

Gróf Esterházy Kórház, Pápa

A 250 éves kastély falai között működő szülészet sok tekintetben nem képes a legkorszerűbb igényeket kielégíteni, de az emberi hozzáállás legyőzi az akadályokat.

– Amikor megérkezik az osztályra a szülő nő, már sok fontos adat birtokában vagyunk, hiszen szokványos esetben ide járt terhesgondozásra. A biztonságos szülés szempontjából ez igen légyeges – mondja dr. Halász László osztályvezető főorvos.

A leendő édesanya először a szülésznővel találkozik, ő hívja az ügyeletes orvost. Elvégzik a szükséges vizsgálatokat, a magzati szívhang- és az ultrahangvizsgálat tájékoztat a magzat állapotáról, egyszersmind megszabja a további teendőket. A beöntés, borotválás nem kötelező, mint ahogy a gátmetszés sem, bár utóbbit a főorvos a kockázatok miatt nem szívesen mellőzi. A szülőszobában a labdán kívül nincsenek alternatív lehetőségek, de a vajúdónak nem kell lefeküdni, sétálgathat, miközben húszpercenként műszeres vizsgálatot végeznek.

– Én már 1977-ben ott voltam a saját gyerekem születésénél, ezért az apa jelenléte számomra természetes, örömmel látom az apákat a szülőszobában. Sokszor mi beszéljük rá az elbátortalanodott férfiakat, hogy legyenek támaszuk a párjuknak ezekben nehéz, mégis meghitt órákban – magyarázza a főorvos.– Császármetszésnél viszont az apák jelenlétére nincs mód.

Gróf Esterházy Kórház, Pápa

Szülés közben csak gyógyszeres fájdalomcsillapításra, illetve kéjgáz adagolására van lehetőség. A császármetszést szinte minden esetben spinális érzéstelenítésben végzik. A megindult koraszüléseknél, az idő előtt érkező babák esetében mindig mérlegelni kell, van-e még idő mentővel Veszprémbe utaztatni az anyát, hiszen a legalább 40 perces úton váratlan fordulatot vehet a szülés. A koraszülött vagy beteg babákat ugyancsak a veszprémi kórházba szállítják.

A korai mellrehelyezést és a bőrkontaktust valamennyi orvos és a nővérek is szorgalmazzák. Az osztály tizenkét nővére tanítgatja az anyákat szoptatni, fürdetni, pelenkázni. A szoptatás támogatásában egy védőnő is segítségükre van. Sima szülés után a negyedik, esetleg a harmadik napon lehet hazamenni, császármetszés után az ötödiken.

A főorvos nem kis büszkeséggel mesélte, hogy az ápolási kamara által szervezett szakmai vetélkedőn a pápai kórház két védőnője hozta el az első díjat.

A kórház rekonstrukciós tervei között kisebb kórtermek szerepelnek. Ez a főorvos álma is.

Tények, adatok

A kórházban 380 gyerek született 2010-ben.

A császármetszések aránya 28 százalék.

Egy kétágyas szülőszoba van.

Szülésznőválasztásra nincs, orvosválasztásra van lehetőség.

A beöntés, borotválás, gátmetszés megbeszélés tárgyát képezi, nem kötelező.

A gyermekágyas osztályon két négyágyas és egy háromágyas kórterem áll rendelkezésre.

A kisbabák nappal az édesanyák mellett vannak kiságyaikban, az éjszakát az újszülöttosztályon töltik.

Egyágyas, fizetős szoba nincs.

A terhesgondozást a kórházban az orvosok végzik, a szülésfelkészítést, szülőszoba-látogatást a védőnők szervezik.

A gyermekágyas kórtermekben nem lehet látogatót fogadni, erre egy kis társalgót jelöltek ki.

(A cikk a 2011 januári állapotot tükrözi.)

Forrás: Kismama magazin