Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gróf Esterházy Kórház, Pápa

Szerző: Hajnal Éva Fotó: Haralambidou Anthoula

2011. április 8.

Forrás: Kismama magazin

A 250 éves kastély falai között működő szülészet sok tekintetben nem képes a legkorszerűbb igényeket kielégíteni, de az emberi hozzáállás legyőzi az akadályokat.

- Amikor megérkezik az osztályra a szülő nő, már sok fontos adat birtokában vagyunk, hiszen szokványos esetben ide járt terhesgondozásra. A biztonságos szülés szempontjából ez igen légyeges - mondja dr. Halász László osztályvezető főorvos.
A leendő édesanya először a szülésznővel találkozik, ő hívja az ügyeletes orvost. Elvégzik a szükséges vizsgálatokat, a magzati szívhang- és az ultrahangvizsgálat tájékoztat a magzat állapotáról, egyszersmind megszabja a további teendőket. A beöntés, borotválás nem kötelező, mint ahogy a gátmetszés sem, bár utóbbit a főorvos a kockázatok miatt nem szívesen mellőzi. A szülőszobában a labdán kívül nincsenek alternatív lehetőségek, de a vajúdónak nem kell lefeküdni, sétálgathat, miközben húszpercenként műszeres vizsgálatot végeznek.
- Én már 1977-ben ott voltam a saját gyerekem születésénél, ezért az apa jelenléte számomra természetes, örömmel látom az apákat a szülőszobában. Sokszor mi beszéljük rá az elbátortalanodott férfiakat, hogy legyenek támaszuk a párjuknak ezekben nehéz, mégis meghitt órákban - magyarázza a főorvos.- Császármetszésnél viszont az apák jelenlétére nincs mód.


Szülés közben csak gyógyszeres fájdalomcsillapításra, illetve kéjgáz adagolására van lehetőség. A császármetszést szinte minden esetben spinális érzéstelenítésben végzik. A megindult koraszüléseknél, az idő előtt érkező babák esetében mindig mérlegelni kell, van-e még idő mentővel Veszprémbe utaztatni az anyát, hiszen a legalább 40 perces úton váratlan fordulatot vehet a szülés. A koraszülött vagy beteg babákat ugyancsak a veszprémi kórházba szállítják.
A korai mellrehelyezést és a bőrkontaktust valamennyi orvos és a nővérek is szorgalmazzák. Az osztály tizenkét nővére tanítgatja az anyákat szoptatni, fürdetni, pelenkázni. A szoptatás támogatásában egy védőnő is segítségükre van. Sima szülés után a negyedik, esetleg a harmadik napon lehet hazamenni, császármetszés után az ötödiken.
A főorvos nem kis büszkeséggel mesélte, hogy az ápolási kamara által szervezett szakmai vetélkedőn a pápai kórház két védőnője hozta el az első díjat.
A kórház rekonstrukciós tervei között kisebb kórtermek szerepelnek. Ez a főorvos álma is.

Tények, adatok
A kórházban 380 gyerek született 2010-ben.
A császármetszések aránya 28 százalék.
Egy kétágyas szülőszoba van.
Szülésznőválasztásra nincs, orvosválasztásra van lehetőség.
A beöntés, borotválás, gátmetszés megbeszélés tárgyát képezi, nem kötelező.
A gyermekágyas osztályon két négyágyas és egy háromágyas kórterem áll rendelkezésre.
A kisbabák nappal az édesanyák mellett vannak kiságyaikban, az éjszakát az újszülöttosztályon töltik.
Egyágyas, fizetős szoba nincs.
A terhesgondozást a kórházban az orvosok végzik, a szülésfelkészítést, szülőszoba-látogatást a védőnők szervezik.
A gyermekágyas kórtermekben nem lehet látogatót fogadni, erre egy kis társalgót jelöltek ki.

(A cikk a 2011 januári állapotot tükrözi.)

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések