Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Globális felmelegedés: több férfi, kevesebb nő?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 26.

Forrás: babaszoba.hu

Egyre többet hallunk a globális felmelegedés káros hatásairól, de a legújabb kutatási eredmények szerint az emberi biológiát is közvetlenül befolyásolhatja: megváltoztathatja a fiú és lány utódok arányát.

Egy kutatásból ugyanis az derült ki, hogy minél melegebb az átlaghőmérséklet, annál több kisfiú születik: minden 1 foknyi emelkedés 0.06%-kal több fiú újszülöttel jár együtt, ami elsőre nem tűnik túlságosan változásnak, de a nagyobb populációkban ez több ezer "extra" fiút eredményezhet évente. Erre a következtetésre jutott Samuli Helle, a turkui egyetem ökológiai tanszékének kutatója az észak-finnországi számi, vagyis lapp népcsoportot tanulmányozva.

100 kislány, 105 kisfiú

A szakemberek úgy vélik, hogy a fogantatásnál azonos, vagyis 50-50 százalék a két nem aránya, azonban nem minden megtermékenyített petesejtből jön létre terhesség, és a korai vetélések is nagyon gyakoriak. "Összességében, kevesebb lány születik, mint fiú" - mondja Steven Orzack, a massachusettsi Fresh Pond Research Institute kutatója. Ennek oka részben annak keresendő, hogy már a lány magzatokban ott vannak a későbbi petesejtjeik, és az esetleges, az élettel nem összeegyeztethető genetikai hibák lehetősége nagyobb az esetükben, illetve, a petesejtek miatt a további potenciális utódokban is. Mivel a genetikailag problémás embriók gyakrabban halnak el már a terhesség korai időszakában, nagyobb az esély arra, hogy fiú szülessen. Átlagosan 100 lány újszülöttre 103-106 fiú újszülött jut. Ugyanakkor, a fiú újszülöttek biológiailag "gyengébbek", fogékonyabbak a betegségekre és a korai halálozásra is. Ennek okát azonban még nem sikerült pontosan felderíteni a tudósoknak.
Megváltoztatja a nemek arányát a globális felmelegedés


A fiú magzatok és újszülöttek ráadásul a környezeti hatásokra is érzékenyebben reagálnak. Dr. Misao Fukuda japán kutató és társai olyan területek demográfiáját tanulmányozták, melyek valamilyen súlyos természeti katasztrófát (elsősorban földrengéseket) szenvedtek el. A természeti katasztrófák extrém stresszel járnak együtt. 9 hónappal a katasztrófákat követően a fiú újszülöttek aránya ezeken a területeken 6-14 százalékkal csökkent (az egy évvel korábbi adatokkal összevetve). Dr. Fukuda szerint a globális felmelegedéssel összefüggő természeti katasztrófáknak is lehet hasonló következménye.

Melegebb idő - több kisfiú

A tudósok ennek ellenére úgy gondolják, hogy az emberek meglehetősen gyorsan adaptálódnak majd ehhez a helyzethez.  Vagyis, lehetséges, hogy az extrém időjárás és az azzal összefüggő katasztrófák miatt kialakuló stressz miatt ideiglenesen kevesebb fiú születik majd, de hosszabb távon a globális felmelegedés a kisfiúk számának emelkedését hozhatja. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a természeti katasztrófák, például az erdőtüzek, árvizek inkább csak lokálisan hatnak.

Tényleg ez vár ránk?

A szakemberek szerint ezek a kutatási eredmények nem jelentik azt, hogy néhány éven belül "elfogynak" a nők. Helle úgy véli, a globális felmelegedésen kívül még jó néhány olyan tényező lehet, melyek befolyásolják a nemek arányát, Orzack szerint pedig további kutatásokra van szükség, hogy egyértelműen meg lehessen állapítani, hogy a globális felmelegedés áll a nemek arányának változásaiban. Fukuda pedig azt emeli ki, hogy az esetleges változások nem egyformán érintik a Föld különböző régióit.

"Azt sem tartom valószínűnek, hogy ezek a változások tartósak lesznek" - teszi hozzá Fukuda, akinek a kutatásából az is kiderült, hogy az újszülöttek nemének aránya rövid időn belül normalizálódott: elég volt egy-két hónap a nagy katasztrófák után, hogy újra nagyjából 50-50 százalék legyen a kisfiúk és a kislányok aránya.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák