Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Geréb Ágnest két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték

Szerző: Babaszoba.hu

2018. január 10.

Forrás: Index.hu

Jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte és 10 évre eltiltotta hivatásától kedden Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla. Az ítélet jogerős, nem lehet fellebezni. Az ítélet két tragikus kimenetelű, régóta húzódó otthonszülés ügyében született meg.

Két év szabadságvesztésre ítélték Geréb Ágnest (fotó:nlcafe.hu)
Kedden hozott jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla Geréb Ágnes két nagyon régi, tragikus kimenetelű otthonszülés ügyében. Az egyik esetben 2003-ban ikerszülésnél az első baba rendben megszületett, a második baba azonban a születésekor oxigénhiányos állapotba került, emiatt maradandó fogyatékosságot szenvedett, és félévvel később meghalt.
2007-ben egy magzat válla az édesanyja szeméremcsontjában elakadt, és az ítélet szerint a születést követően a 40 percen át tartó újraélesztése sem vezetett eredményre.
A Fővárosi Ítélőtábla 2012-ben már jogerősen elítélte ebben a két ügyben Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. A 2012-es ítélet két év fogházbüntetésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatásától Geréb Ágnest, de két perújítási kérelem miatt a tárgyalások folytatódtak.
A megújított perben 2017 áprilisában módosult az ítélet: a foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés helyett enyhébb bűncselekményt, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést állapított meg a bíróság az ikerszülés ügyében.
A másik, vállelakadással járó szülésnél viszont helyben hagyták az eredeti ítéletet és maradt a foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés bűncselekménye. Így az áprilisi, nem jogerős ítéletben a két év fogházbüntetést öt évre felfüggesztették, a munkától való eltiltást tíz évről nyolc évre csökkentették.
Ennek a tárgyalásnak a végén, tavaly áprilisban az ügyész azért fellebbezett, hogy a bíróság mindkét perújítási kérést utasítsa el, Geréb Ágnes védője pedig felmentésért, illetve az elutasított perújítás elfogadása érdekében nyújtott be fellebbezést. A most keddi ítélet alapján az ügyész fellebbezésének adott helyt a bíróság, Geréb Ágnesnek két évre börtönbe kell mennie.
Geréb Ágnes az ítélet kihirdetése után közleményt juttatott el az Indexnek:
"A nyolcvanas évek végén kezdtem el kórházon kívül is kísérni szüléseket, pont, amikor a magyar társadalom minden szinten azzal volt elfoglalva, hogy lebontsa az elnyomó rendszereket. Ezek a perek, a velem szembeni büntetőeljárások valójában arról szólnak, hogy egyre erősebb társadalmi igény lett az otthonszülés, aminek létjogosultságát nem lehetett hirtelen úgy elismerni, hogy előtte évtizedeken át a személyemhez kötött szakmai igazságokat lesöpörte a hálapénzen alapuló orvostársadalom.
(fotó: Ajpek Orsi/Index)
Ennek a kibékíthetetlen ellentmondásnak a megoldása volt, hogy engem, mint az otthonszülés fekete bárányát, aki nélkül az addigi, veszélyesnek és üldözni valónak kikiáltott otthonszülés biztonságos, szép és jó lesz, erőszakkal félretettek. A magyar állam hosszú idő után végre elismerte, hogy az intézményen kívüli szülésnek éppen úgy van létjogosultsága, mint az intézményen belüli szülésnek. A valós információkon alapuló szabad választás a biztonság kulcsa - ez szükséges ahhoz, hogy a nők és a családok biztonságban és biztonsággal nézhessenek a szülés elébe. A szülés mindenképpen embert próbáló. Társadalmi érdek, hogy ne társuljon hozzá megalázás és trauma. Az otthonszülő nőknek nem kis részük van abban, hogy az intézeten belüli szülés sok szempontból humanizálódott. Ha a munkám segített bármivel közelebb kerülni egy igazságosabb és emberbarátibb rendszerhez, akkor volt valami haszna, pozitív hozadéka ennek a hosszú, nehéz időszaknak, ennek a boszorkányüldözésnek."
A tárgyaláson a Hír Tv is jelen volt, nekik így nyilatkozott Geréb Ágnes: "Egész szakmai életutamban azon dolgoztam, hogy a magyar nők minél biztonságosabb, minél emberibb, minél méltóbb körülmények között szüljenek, és ezt most újra, a magyar bíróság más szempontból tekintette, a hálapénzen alapuló orvos, szülész-nőgyógyászok szakirodalmi háttér és egyéb nélküli szakvéleményét tekintette, a mi bizonyítékainkkal szemben" - mondta Geréb Ágnes.
Az ítélet jogerős, fellebezésnek nincs helye.
Kapcsolódó cikkeink Geréb Ágnes tárgyalásaival kapcsolatban:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák