Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Gátmetszés: mit kell tudni róla?

Szerző: Turbék Ildikó

2016. szeptember 16. | Frissítve: 2021. június 8.

Forrás: babaszoba.hu

A babát váró nők nagy része azt mondja, jobban fél az esetleges gátmetszéstől, mint magától a szüléstől. Mi az, amit érdemes tudni a beavatkozásról?

Gátmetszés: mit kell tudni róla?

Gátmetszést viszonylag gyakran alkalmaznak a szülést végző orvosok azért, hogy ezzel megóvják a kismama gátrészét a repedéstől, mivel egyébként nehezebben gyógyulna, mint a vágás. Illetve indokolt esetben ezzel segítik a baba könnyebb világra jövetelét. A hüvely és a végbélnyílás közötti szakaszon néhány centis bemetszést kell elképzelni.
A vágás közvetlenül a baba fejének kitolása előtt történik, majd a szülést követően azonnal, ott helyben a szülőszobán össze is varrják. Ma már legtöbb esetben felszívódó varratok vannak, így nem szükséges a későbbi varratszedés.

Milyen esetekben kerül sor gátmetszésre?

  • ha a szülésznő vagy orvos úgy ítéli meg, hogy a babának szüksége van arra, hogy még nagyobb hely legyen számára biztosítva a hüvelyből kilépéshez
  • ha szakadás várható a gáttájékon és ezzel meg lehet előzni a repedéstől
  • ha a baba válla elakad az út során
  • ha a baba olyan gyorsan halad kifelé a hüvelyből, hogy a gátnak nem volt ideje felkészülni úgymond az ellazulásra, a nyúlásra
  • ha a baba szívverése azt jelzi, hogy bajban van, és minél előbb világra kell segíteni
  • ha a baba egy abnormális helyzetbe kerül a szülés idején

Mit tehetünk a gyorsabb gyógyulás érdekében?

Mivel a test egy nagyon érzékeny pontján helyezkedik el a gátseb, igazából az utókezelésére nagyon oda kell figyelni, nehogy fertőzésveszély alakuljon ki. A következő néhány egyszerű stratégia segítségével megelőzhető vagy csökkenthető a fertőzés veszélye, és megóvhatjuk magunkat a szenvedéstől.
1. Ha a varrás után elviselhetetlen fájdalmat érzünk, kérjünk orvosunktól fájdalomcsillapítót. Mindenképpen olyat fog felírni, amit szoptatás mellett is szedhetünk, anélkül, hogy azzal ártanánk a picinek.
2. Tegyünk jeget a gátra, és pihenjünk! Arra viszont figyeljünk, hogy 15 percnél tovább ne tartsuk a hideget rajta.
3. Használjunk párnát, kifejezetten erre a célra kapható, illetve amikor leülni készülünk próbáljuk magunk alá húzni a fenekünket, minél kisebb legyen a rá nehezedő nyomás, és enyhébb a fájdalom. Kerüljük a hirtelen mozdulatokat is!
4. Vegyünk ülőfürdőt, a hidegebb víz csökkenti a fájdalmat, míg a melegebb fokozza a vérkeringést , ezáltal jobban fogjuk magunkat érezni.
5. Főleg az első pisilések nem lesznek túl kellemesek, ilyenkor szúró fájdalom érzése abszolút normális lehet. Vízzel utána mindenképpen tisztítsuk meg a felületet, ezzel a bakteriális fertőzést előzzük meg.
6. Székletürítéskor tartsunk a gátra egy tiszta tisztasági betétet, hogy a nagy erőlködés miatt megóvjuk a sebet a szakadástól és fájdalomtól. Ügyeljünk arra, hogy utána cseréljük újra a betétet! Mivel a székrekedés nagyon nem kellemes ebben a gyógyulás időszakában, próbáljuk megelőzni azt. Lazább széklet érdekében igyunk sokat és együnk rostban gazdag élelmiszereket. Testmozgásról se feledkezzünk meg, de erről, hogy milyen gyakorlatokat szabad végezni, feltétlenül kérdezzük meg orvosunkat!
7. A gyógyulás idejét lerövidíthetjük azzal, ha nagy gondot fordítunk a higiéniára. Naponta többször mossuk le a gát tájékot, előröl hátrafelé óvatosan. Ezenkívül végezzünk Kegel gyakorlatokat és amikor otthon vagyunk ne hordjunk fehérneműt, hagyjuk szellőzni a varratot. A tisztasági betétet pedig legalább két óránként cseréljük. A házas életről és tampon használatról kérdezzük meg orvosunkat.
Így ha ezeket betartjuk, higgyük el, egészen biztos, hogy rövidebb lesz a regeneráció ideje és elviselhetőbb lesz a gyógyulás!

Megelőzhető-e a gátmetszés?

Abban az esetben, ha túlságosan izgulunk és kétségeink vannak a gátmetszést illetően, mindenképpen említsük meg szülésznőknek, orvosunknak, amikor megbeszéljük a szülési tervet. Ha szeretnénk elkerülni, ezt is bátran merjük jelezni!
De mit tehetek én azért, hogy csökkentsem az esélyét a gátmetszésnek?
  • jó hasznát tesz a terhesség alatti Kegel gyakorlatok végzése
  • az utolsó trimeszterben végzett napi gátmasszás, kimondottan erre a célra kifejlesztett gátmasszás olajjal felkészíti a gátat a nyúlásra
  • a vajúdás alatti melegvizes borogatás szintén lazítja a gátat és nyújtja a szöveteket gátvédő olaj használata- a szülés alatt szintén szövetlazító hatása van és rugalmasságot ad. 
Kapcsolódó cikkeink gátmetszés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák