Terhesség

Füves cigit szívnak reggeli rosszullét ellen a kismamák

Egy kutatás szerint egyre több kismama szív marihuánás cigit a terhessége alatt, ami komoly problémákat okozhat. A terhesség első két hónapjában emelkedett meg különösen a füvezők száma.
2018. Január 05.
Füves cigit szívnak reggeli rosszullét ellen a kismamák

Egészségügyi szakértők még mindig nem tudják pontosan, milyen mértékben veszélyezteti a marihuána a magzat egészségét, de egyes kutatások szerint káros hatással lehet a növekedésükre és az agyuk fejlődésére. A marihuánában található bizonyos kemikáliák, mint amilyen például a THC nevű pszichoaktív vegyület vagy a gyomirtó szerek átjuthatnak a placentán, és komoly károkat okozhatnak a baba egészségében.

Amerikai kutatók 2009 és 2016 között 300 ezer észak-kaliforniai várandós kismamát kérdeztek meg a marihuána használati szokásaikkal kapcsolatban. Kiderült, hogy ezalatt az idő alatt 4-7%-kal nőtt a terhesség első két hónapjában kábítószerrel élő nők száma. Sőt, a fiatalabbak között a növekedés jelentősebb volt, mint az idősebb hölgyek körében. A 18-24 év közöttiek esetén az arány majdnem megduplázódott (10-ről 19%-ra). A 18 év alattiak közel negyedének pozitív lett a marihuána használatot vizsgáló teszt eredménye.

A kérdőíves kutatást Kalifornia azon részén végezték, ahol egyébként az orvosi marihuána fogyasztás évek óta legális. Ezért elképzelhető, hogy a kábítószer használata a lakóhely függvényében eltérő lehet a terhes nők körében.

Ettől függetlenül egy 2017 eleji átfogó amerikai kutatás szerint is növekedett a marihuána használat a kismamák körében, habár valamivel kisebb arányban: 2002 és 2014 között kicsit több mint 2%-kal.

Előfordulhat, hogy a kutatásban résztvevő nők között voltak olyanok is, akik úgy szívtak füves cigit, hogy még nem tudták, hogy babát várnak, azonban, ahogy ez kiderült, abbahagyták. A marihuána, használat után 30 napig kimutatható a vizeletből.

Az Amerikai Nőgyógyászok és Szülészorvosok Szövetségének állásfoglalása szerint azoknak a nőknek, akik gyermeket terveznek vagy babát várnak, nem ajánlott a marihuána használata.

Vannak kismamák, akik szerint a füves cigi segít a reggeli rosszullétek tüneteinek enyhítésében. Ha te is hasonló tünetekkel küzdesz, fogadd meg inkább a Babaszoba.hu tanácsait: