Terhesség

Furcsa tünetek a korai terhességben

A terhesség első trimeszterében jelentős hormonális változások zajlanak a szervezetben, amelyek különböző tüneteket okozhatnak. A menstruáció elmaradása és a terhességi rosszullét jól ismert ezek közül, de előfordulhatnak furcsább tünetek is.
2021. Június 11.
Furcsa tünetek a korai terhességben (Fotó: Getty Images)

Orrvérzés

Az orrvérzés meglehetősen gyakori a terhesség alatt, a szervezetben bekövetkező hormonális változások miatt. Az orrvérzés ritkán súlyos, és általában otthon is kezelhető.

Hangulatingadozás

A terhesség első heteiben bekövetkezett hormonális változások következménye a gyakori hangulatváltozás. A kismamák érzelmesebbek lehetnek, mint általában. A felfokozott érzelmek ilyenkor teljesen normálisak, de érdemes lehet beszélni ezekről az orvosunkkal is.

Fejfájás

A kismama fejfájást tapasztalhat a megnövekedett ösztrogénszint miatt. A stressz vagy a fáradtság pedig tenziós fejfájást is okozhat. Mielőtt bármilyen gyógyszert vennél be, beleértve a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat is, kérdezd meg erről az orvosodat is.

Szédülés

A várandósság korai időszakában lecsökkenhet a vérnyomás, mert az erek kitágulnak, hogy több vért tudjanak a méhbe szállítani. A csökkent vérnyomás szédüléshez vezethet, ami előfordulhat a fáradtság, az alacsony vércukorszint és a stressz miatt is. A gyakori, rendszeres, kisebb étkezések és a stressz kordában tartása segíthet.

Pattanások

Szintén korai terhességi tünet a pattanások megjelenése, amelyet sok kismama tapasztal. Akiknek egyébként is szoktak lenni pattanásaik, náluk a pattanásosság a várandósság alatt súlyosbodhat.

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) a következőket javasolja a pattanások kezelésére a várandósság idején:

  • arcmosás naponta kétszer, enyhe arctisztítóval és langyos vízzel
  • a hegesedés kockázatának csökkentése érdekében ne piszkáljuk és nyomkodjuk a pattanásokat
  • válasszunk olajmentes kozmetikumokat
  • bármilyen pattanás elleni szert használnánk, előtte kérdezzük meg az orvosunkat is, hogy várandósság alatt biztonsággal alkalmazható-e az adott termék

Fokozott szagérzékelés

A fokozott szagérzékelés a koraterhességben jelentkezhet bizonyos szagok csökkent toleranciájaként, vagy hogy a kismama érzékenyebb lesz a szagokra. Ez bizonyos esetekben hozzájárulhat az émelygéshez, rosszullétekhez.

Furcsa ízérzet a szájban

A szakértők szerint a hormonális változások egyes nőknél egy dysgeusia (az ízérzet zavara) nevű állapotot okozhatnak. Ez jelentkezhet például fémes szájízzel, míg mások túlzott nyáltermelődést tapasztalnak. Bár ezek a panaszok zavaróak lehetnek, de nem adnak okot az aggodalomra.

Hüvelyi folyás

A legtöbb nő tapasztal hüvelyi folyást a menstruációs ciklusa különböző pontjain. A várandósság alatt az átlátszó, a fehér vagy a nyúlós váladék teljesen normális a terhesség alatt, és a várandósság korai jele lehet. Ha a folyás nem fehér vagy átlátszó, kellemetlen szagú, illetve ha viszketést, fájdalmat, égő érzést tapasztalunk mellette, javasolt felkeresni az orvost.

Sóvárgás vagy undor

A terhesség korai szakaszában előfordulhat, hogy hirtelen undorodunk olyan ételektől, amelyeket előtte szerettünk, rossz ízűnek érezzük ezeket, vagy éppen olyan ételeket ennénk, amelyeket korábban nem kedveltünk.

Fáradtság

A terhesség gyakori tünete a fáradtság vagy a kimerültség érzése, különösen a korai szakaszában. A fáradtságot is a hormonális változások okozhatják.

Légszomj

A progeszteron hormon növekvő szintje miatt lehetséges, hogy sűrűbben kell levegőt vennünk. Emiatt érezhetjük úgy, mintha légszomjunk lenne. (A légszomj egy olyan érzést ír le, amikor normál légzés esetén nem tudunk elegendő levegőt a tüdőbe juttatni.)

Orrdugulás

Rinithist, az orrnyálkahártya gyulladását is sokan tapasztalnak a terhesség alatt. A párásítás vagy a sóoldatos orrspray, öblögetés segíthet enyhíteni az orrdugulást.

Székrekedés

A hormonális változások székrekedést is okozhatnak, az emelkedett progeszteronszint hatására ugyanis ellazulnak a bélfalak, ami megnehezíti a széklet átjutását. Ez a panasz általában a várandósság későbbi időszakában gyakoribb, de néhányan már az első trimeszterben tapasztalhatják.

Ezek a tünetek azonban még nem erősítik meg a terhesség tényét. Aki gyanítja, hogy várandós lehet, végezzen terhességi tesztet, és ha az pozitív, keresse fel a nőgyógyászát.

Forrás: medicalnewstoday.com