Terhesség

Furcsa és kellemetlen tünetek a terhesség alatt

A terhesség legkülönösebb tünetei nem a sóvárgások, vagy hogy megnő a lábméret. Ezeknél furcsább, meglepőbb, akár kellemetlenebb tüneteket is lehet tapasztalni a babavárás idején.
2021. Január 06.
Furcsa és kellemetlen tünetek a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

A Whattoexpect.com saját fórumain talált néhány bizarr, furcsa terhességi tünetet, amelyekről az anyukák számoltak be.

Térképnyelv

A térképnyelv egy ártalmatlan elváltozás, de meglehetősen furcsán, akár ijesztően is hathat: a nyelv ekkor megduzzad, és a felületén egyenletes, vöröses területek, “szigetek” alakulnak ki. A portál egy fórumozója, Walkly910 szerint: “Nem olyan furcsa, mint a képek, amiket a Google ad, csak olyan, mintha megégettem volna a nyelvemet.” Az állapot nem veszélyes, de fájdalommal járhat együtt, ahogy arról a fórumozó anyuka is beszámolt, aki szúró, égő érzést tapasztalt.A Healthline.com szerint a terhesség során rengeteg hormonális változáson mennek keresztül a kismamák, a növekvő magzat pedig sok tápanyagot von el az anya szervezetétől. Ez az anyánál okozhat vitaminhiányt, és emiatt tapasztalhat olyan tüneteket is, mint a térképnyelv.

Rossz lehelet

A rossz lehelet egyik kevésbé ismert, de gyakori oka a mandulakő. A mandulakövek a mandulák felszínén nőtt kis gömbök, melyeket baktériumok borítanak. A What to Expect egyik fórumozója arról számolt be, hogy míg egész életében talán ha egy vagy két mandulaköve volt, az előző három hetében az egyik manduláján hét, míg a másikon egy volt, és folyamatosan kellemetlennek érezte a leheletét.

Fokozott korpásodás

A babavárás során sok nő tapasztalja, hogy a haja erősebb, dúsabb, akár fényesebb is lesz, mint korábban. A babavárás hónapjaiban a hormonális változások hatással vannak a hajszálak életperiódusára is: a meglévő hajszálak hosszabb ideig élnek, és sokkal több hajszál kezd növekedni, mint általában.

Azonban nem csak pozitív módon lehetnek hatással a hormonális változások a hajra és a fejbőrre. A terhesség alatt a kismamák észrevehetik akár azt is, hogy hajuk hirtelen zsírosabbá vagy szárazabbá válik, mint korábban, és a fejbőr is szárazabb lehet. A portál egyik fórumozója, surfermom2be azt tapasztalta, hogy a fejbőre annyira száraz, hogy még a szemöldökein is volt hámló bőr.

Aknés bőr

A hormonok miatt a várandós anyukák akár olyan pattanásokat is tapasztalhatnak, mint tizenéves korukban. “12 hetes terhes vagyok, és a legutóbbi terhességi tünetem az akné. Nagy pattanások nőnek a hajvonalamnál, a nyakamon és a hátam felső részén” – idéz egy a jamalame42 néven fórumozó anyukát a portál.A terhesség alatti aknék kialakulásának nagyobb a kockázata, ha a kismama életében is volt olyan időszak, amikor aknésodott a bőre, vagy ha a menstruációs ciklusa kezdetén szoktak lenni pattanásai – írja a Webmd.com. Ha az első trimeszterben nem jelentkezik akné, nem valószínű, hogy a második vagy harmadik trimeszterben fog. Az akné elleni szerek nem alkalmazhatók mind biztonsággal a terhesség alatt, ezért minden esetben a kezelőorvost kell megkérdezni, mivel kezelje az anyuka a pattanásokat.

Székrekedés

A hormonok lassíthatják a bélmozgást, emiatt puffadást és székrekedést is tapasztalhatnak a várandósok. Ahogy a fórumozó anyuka, Jazziejezz írja: “10 hetes terhes vagyok, és borzalmas székrekedésem van. Komolyan, akár 4-5 nap is úgy telik el, hogy nem tudom elvégezni a nagydolgot.” Az anyuka megosztotta azt is, hogy annyi rostot fogyasztott, amennyire csak rá bírta kényszeríteni magát, és a sétálást is a napi rutinba építette, de semmi sem segített neki.

Makacs testszag

A terhesség fokozhatja a verejtéktermelés és élesítheti a szaglást, ezek kombinációja miatt pedig erősödhet a testszag miatti szorongás is. A What to Expect egy fórumozója, lovingtriplek arról számolt be, hogy az elmúlt heteiben, függetlenül attól, hányszor zuhanyzott, vagy mennyi dezodort  használt, a hónaljának nagyon kellemetlen szaga volt. A kismama borotválta, hámlasztotta, folyamatosan dezodort használt, de a szag órákon belül visszajött, pedig előtte soha nem volt gondja a testszaggal.A Thebump.com szerint javasolt felkeresni az orvost, ha az izzadás nagyon bosszantó vagy kellemetlen, vagy olyan tünetek kísérik, mint a láz, a szapora szívverés, vagy bármilyen más, az életminőségre negatívan ható változás. A pajzsmirigy értékeket is érdemes lehet ellenőriztetni.

Megnövekedett nyáltermelés

A várandósság bizony még a nyáltermelésre is hatással lehet, amely összefügghet a reggeli rosszullétekkel is. A megnövekedett nyál felgyűlhet a szájban, és okozhat véletlenszerű köpködést, és egyéb problémákat is. Ahogy a supermommas néven fórumozó anyuka írja, szinte belefullad a megnövekedett mennyiségű nyálba, de nevet is a tüneten, annyira furcsa.