Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórház Szülészet- Nőgyógyászati OsztályaFrissen felújítva!

Szerző: Kállai Cecília

2011. november 29.

Forrás: babaszoba.hu

Külcsín és belbecs az Uzsokiban kéz a kézben járnak. Nem csoda, hogy egyre több kismama választja ezt a szülészetet.

Korszerű szülőágy, kád, labda, bordásfal várja az anyát, hogy könnyebb legyen a szülés!A megszokott kórházi miliő helyett barátságos, meleg színek, kényelmes ülőbútorok fogadtak bennünket már a folyosókon is. Minden új és tiszta, ahogy az egy frissen felújított épülethez illik. Dr. Gyarmati Béla osztályvezető főorvos is büszkén mesél a változásokról.
- Az átlagos viszonyokhoz képest jóval kulturáltabb körülmények között tudjuk elhelyezni az édesanyákat. Kórtermeink zömében két-három ágyasak, külön fürdőszobával, de igény szerint akár VIP-szobát is választhatnak a gyermekágyas anyák - itt televízió, mikrohullámú sütő és széf is van. Szülőszobáinkba új szülőágyak kerültek, nagyon barátságos hangulatúak. A rekonstrukció időlegesen visszavetette ugyan az érdeklődést osztályunk iránt, mára azonban ismét egyre többen szülnek nálunk - a körülmények mindig is fő szempontként jelentek meg a kórházválasztásban. Szolgáltatásaink kifejezetten bababarátok, noha ezzel a kifejezéssel mindig is vitatkoztam, hiszen mi itt mindannyian bababarátok vagyunk. Mi mások lennénk? Azért választottuk ezt a foglalkozást, mert szülő nő- és bababarát a hozzáállásunk. Ha a gyermekágyas anya, illetőleg az újszülött orvosi állapota megengedi, akkor semmilyen módon nem korlátozzuk az együttlétüket.
A babákat csak az újszülöttellátásához szükséges időre viszik el az édesanyától szülés után. Ezután együtt lehetnek, ameddig akarnak, ha mindenki jól van, szoptatni is lehet. A gyermekágyas osztályra költözés másnapján kapja meg az édesanya végleg a kisbabát. A pótlásra szoruló babák vizet, teát kapnak cumisüvegből.
- Szülésznőválasztásra is van lehetőség - folytatja a főorvos. - Ez jogos igény, ám az osztályunk zavartalan működése érdekében a közelmúltban szabályoztuk ezt a fajta tevékenységet: a szülőszobára beosztott szülésznő havonta öt ilyen esetet vállalhat. Szülésfelkészítő tanfolyamaink is vannak, ami csupán lehetőség, nem kötelező feltétele a szülőszobai megjelenésnek. A tanfolyamokon szülésznő, gyermekorvos, pszichológus, gyógytornász, relaxációs technikát oktató kolléganő és szülész-nőgyógyász tart előadást, sőt, konzultálási lehetőség is van.
A szolgálatban lévő szülésznő éppen egy szülésről érkezik a fogadásunkra. Gyönyörű kislány látta meg a napvilágot az imént, szülésznők és orvosok mosolyognak boldogan az egyik szülőszoba ajtajában. Az örömteli esemény hatására talán még szebbnek látjuk a tágas, világos és jól felszerelt helyiségeket, ahol a szülésznő körbevezet minket - nappali és éjszakai vajúdó, négy szülőszoba színes falakkal, modern bútorokkal. Van bordásfal és labda is, de a nagy kedvenc a kád, tudjuk meg a szülésznőtől. Sem a gátmetszés, sem pedig a beöntés, borotválás nem rutinszerű eljárás, általában a szülést vezető orvostól és az adott helyzettől függ, hogy szükséges-e bármelyik. Ha minden rendben megy, egy kismama négy napot tölt bent a kórházban, ez idő alatt pedig megtanítanak neki mindent, ami a baba ellátásához és a szoptatáshoz szükséges.

Tények, adatok:

Éves születésszám: 1560, folyamatosan emelkedik.
A császármetszések aránya 33 százalék.
Negyven ágyon, kettő-négy ágyas kórtermekben várják a várandósokat.
A VIP-szoba térítés ellenében vehető igényben.
Az apa császármetszésnél nem lehet bent.
24 órás rooming-in rendszer van, mely a vizit és a fürdetés idején szünetel.
Epidurális érzéstelenítésre csak orvosilag indokolt esetben van lehetőség.
Szülésznőválasztás lehetséges.
Dúla kísérheti az anyát a szülőszobára.
Szülésre felkészítő tanfolyamot rendszeresen szerveznek.
Látogatni meghatározott időben lehet a társalgóban és a folyosón.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák