Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített kórházai

Szerző: Sződy Judit

2010. július 31.

Forrás: Kismama magazin

A János-kórház szülészete mindig képes megújulni. Mire a lap olvasóink kezébe kerül, megnyílik az ország egyik legkorszerűbb koraszülöttosztálya. (Írásunk a 2009 januári állapotot tükrözi.)

Amikor néhány éve itt jártunk, a modern szülőágyak voltak az osztály büszkeségei. Ma a négy tágas szülőszobából háromban kényelmes sarokkád teszi lehetővé a vízben vajúdást, mindenhol van vajúdólabda, hifi és plazmatévé.

Antónia néhány órája foglalta el a tágas
szülőszobát, ahol édesanyja
és férje felváltva lehet vele
Fotó: Mélyvíz

- Nincs külön vajúdószobánk. A felvételkor készített kardiotokográfos (CTG) szívhang- és fájásvizsgálat, valamint az előkészítés után a pár elfoglalhatja valamelyik szülőszobát, berendezkedhetnek, még akkor is teljes a kényelmük, ha hosszú órákig tart a vajúdás - mutatja be az osztályt Bódis Anna szülésznő.

- A beöntést és borotválást általában elvégezzük, mivel gátmetszésre gyakran szükség van, így tudunk ehhez megfelelően steril területet biztosítani. A vajúdás során csak akkor végzünk folyamatos CTG-vizsgálatot, ha infúziós fájáserősítésre van szükség, de ezzel is mozoghat a kismama, ülhet labdára, vagy ráhajolhat az ágyra. Vajúdás közben szinte senki nem kíván feküdni.

A kitolási szakaszban viszont szinte mindenki fekszik. Szülés után a baba az édesapa karjaiban várja, hogy az anyát ellenőrizzék, rendbe tegyék, majd együtt pihenhet a család még két órán át. Azután lekerülnek a gyermekágyas osztályra, ahol az anya elkérheti a babát, és együtt lehetnek akár egész nap.

dr. Lintner Ferenc
Fotó: Mélyvíz

Sok különleges helyzettel kell szembenéznünk, hiszen a János súlyponti kórház, vagyis a veszélyeztetett kismamák is ide kerülnek - mondja dr. Lintner Ferenc osztályvezető főorvos.

- Ráadásul együttműködünk a Budai Meddőségi Centrummal is, tehát az átlagosnál sokkal több az ikerszülés, most éppen két hármas ikres anyuka is fekszik osztályunkon. A császármetszések aránya így is harminc százalék alatt van!

Nagyon örülünk, hogy a szülészettel egy épületbe került a PIC, így a koraszülött vagy beteg babákat itt láthatjuk el, a szülés helyszínén, az édesanya közelében. Ennek az egészségügyi, de a lélektani jelentősége is hatalmas.

Tények, adatok
  • Az éves születésszám: közel 2000.
  • Az ágyak száma (a II. telephely, vagyis a Margit-kórház ágyait is beszámítva): 55.
  • Négy "összkomfortos" és szükség esetén egy hagyományos szülőszoba várja a kismamákat.
  • Aneszteziológus és csecsemőgyógyász éjjel-nappal rendelkezésre áll.
  • Az anyák eldönthetik, maguk mellett tartják-e a kisbabát.
  • A gyermekágyas osztályon egy-, két- és ötágyas szobák vannak.
  • A nyolc egyágyas szobáért 7000-9000 Ft hozzájárulást kell fizetni éjszakánként.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések