Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháza

Szerző: Sződy Judit

2010. szeptember 10.

Forrás: Kismama magazin

A Dél-pestiben a szülőszoba a bábák birodalma. Maguk csinosítják, és ők a kezdeményezők akkor is, ha érzik, fontos lenne a változás. (Írásunk a 2009 májusi állapotot tükrözi.)

dr. Csákány M. György
Fotó: Mélyvíz

Amikor Dr. Csákány M. György osztályvezető főorvossal egyeztettünk az interjúról, jelezte, hogy az adott időpontban nem biztos, hogy elérhető lesz, de keressük Gerdei Helgát, a vezető szülésznőt. Mert amit ő mond, az úgy is van. Itt valóban komolyan veszik a bábákat, ez az egyetlen szülészet, ahol hivatalos álláspont, hogy ha nincs komplikáció, és az anya nem igényli személy szerint, akkor nincs szükség orvosra a szüléshez. A kismama választhat szülésznőt, de az is lehetséges, hogy az éppen ügyeletes bába lesz vele a szülésnél.

- Az alternatív szülőszoba hangulata a bábáinknak köszönhető, és ők szorgalmazzák a további átalakításokat. Sajnos nagyon sok akadálya van az átépítésnek: egy egyszerű oxigénvezeték áthelyezéséhez az egész kórház (benne az intenzív osztály) oxigénellátását le kellene állítani - mondja Csákány doktor.
Azt mindenesetre sikerült elérni, hogy azok a szülőszobák, amelyeknek egyik oldalán függöny a térelválasztó, egymás után falat kapnak. Meglepetésünkre Helga elmondja, hogy a kismamák nem versengenek az alternatív szülőszobáért, a többit is ugyanilyen szívesen használják.

- Ha szüksége van rá a mamának, bármelyik szobába átvisszük a labdát, de ott a babzsákfotel is. Szülni a szülőágyon szoktak, mindegyiket át tudjuk alakítani székké, szinte a padló szintjéig leengedve. Szülés után a mama felöltöztetve, klasszikus pólyában kapja meg a babát, itt együtt lehetnek két órát, majd a gyermekágyas osztályon korlátozás nélkül. Az anyukák nagy része éjszaka nincs együtt a kicsivel, inkább azok ragaszkodnak ehhez, akik az egyágyas szobát választják. Éjjel a mama lefejt tejét kapja a kisbaba, de ha nincs lefejt tej, kiviszik szopni.

Gerdei Helga vezető szülésznő magyarázza
Tóth Áginak, mit mire használhat majd
az alternatív szülőszobában
Fotó: Mélyvíz

Császármetszés után az apa kapja meg a kicsit. A műtőbe a papa nem mehet be. Sima szülés esetén bent lehet az apa és még egy személy - általában a nagymama vagy egy barátnő. A szoptatás a baba igénye szerint alakul, csak a PIC2 osztályon fekvő beteg babák szoptatását kötik időhöz, hogy a babák ápolása, gondozása, gyógyítása kiszámítható keretek között folyhasson. A besárgult babák nem kerülnek a PIC-be, őket az anya ágya mellett kezelik, tehát bármikor szophatnak.

- A sárgaság legjobb gyógyszere az anyatej - mondja Helga -, semmi értelme a babát ilyenkor elkülöníteni. Látogatni a folyosón lehet, a kórtermekbe nem mehet be az anyukákon kívül senki. Ez alól kivétel a négy egyágyas szoba, itt délután egytől bent lehet az apuka. A többi látogató üvegablakon át láthatja a kicsit.

Tények, adatok
  • 2008-ban 2143 szülés folyt itt, ezek 28,5%-a császármetszés.
  • Öt szülőszoba, az egyikben otthonos berendezés, kád, franciaágy várja a kismamákat. Vízben vajúdni lehet, szülni nem.
  • Aneszteziológus és csecsemőgyógyász éjjel-nappal rendelkezésre áll.
  • Az anyák eldönthetik, maguk mellett tartják-e a kisbabát.
  • A gyermekágyas osztályon egy-, két-, négy- és ötágyas szobák vannak.
  • A kórházban neonatális intenzív centrum (NIC) működik, ahol a 33. hét után született koraszülötteket tudják ellátni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák