Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fotósorozat készült a vetélés után vigasztalásról

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 19. | Frissítve: 2022. március 4.

Forrás: babaszoba.hu

A szavaknak és a képeknek is óriási erejük lehet - a kettőt ötvözte most Melanie Paterak, fotós, aki pozitív szavaival elindított egy sorozatot, amelyet hamar felkapott a közösségi média.

(Forrás: Mother.ly)
Lenyűgöző fotósorozatában azokat az anyákat mutatja be, akik valamilyen veszteséget éltek át - ők egy táblára írják fel a legrosszabb és a legjobb dolgokat, amiket mások mondtak nekik a magzat vagy a csecsemő elvesztésekor.
A projektet pozitív szavaknak nevezték el, és Melanie abban reménykedik, hogy segít abban a nőknek, hogy ne csak a sérelmek, fájdalmak maradjanak meg bennük, hanem a pozitív gondolatok, vélemények is. - A fotópárok közül a színes képek olyan dolgokat jelenítenek meg, amelyek erőt adtak nekünk a rosszabb napokon, míg a fekete-fehér képek olyan megjegyzéseket képviselnek, amelyek a gyászoló anyukákat még mélyebb letargiába taszították - magyarázta a fotós.
Az embereknek véleménye szerint azt kellene felismerniük a fotósorozat segítségével, hogy veszteség idején nem mindig tudjuk, mit is kellene mondanunk. - Mondhat bárki bármit a legjobb szándéka szerint, de ha valakinek éppen fáj egy veszteség, nagyon másként tudja értelmezni ezeket a dolgokat - mondja Melanie.
Az egyik képen egy nő egy olyan táblát tart, amire az van írva, hogy Ő már egy jobb helyen van. Ezt egészíti ki a saját gondolatával: Én nem voltam elég jó neki? A sorozat éppen arra emlékeztet, hogy a jó szándékú megjegyzések néha több kárt okoznak, mint hasznot. Hogy lehetünk tudatosabbak, ha valakit vigasztalni próbálunk? A fotósorozat résztvevői a pozitív dolgokra összpontosítanak.
Ugyanannak a nőnek, akinek azt mondták, gyermeke jobb helyen van, azt is megjegyezték, hogy az életben lévő kislánya csodálatos. Mivel ez a mondat a jelen örömeire fókuszált, nem pedig egy újabb babával való próbálkozásra, az édesanyának segített abban, hogy szép emlékeket őrizzen meg a kislányáról, akit a 36. hétben vesztett el. A táblájára kiegészítésképpen ezért azt írta, hogy ő is tökéletes volt!
Melanie nagyon büszke a projektre, és a benne résztvevő nőkre is. - Nagyjából egy hónapja kezdtük el tervezni a fotózást, és nagyjából 48 órával előtte az összes nő, akit fotóztunk volna, inkább visszalépett. Kitettem egy posztot a Facebookra, amiben új résztvevőket kerestem, és 24 órán belül jelentkeztek is. Velük először találkoztam a fotózáskor, együtt sírtunk, nevettünk, megbeszéltük a minket ért veszteségeket. Nagyon érzelmes nap volt - mesélt tapasztalatairól a fotós. Ő azt tanácsolja, ha valaki olyannak akarunk segíteni, kedves szavakat mondani neki, akit ilyen veszteség ért, hogy próbálkozzunk egy olyan egyszerű dologgal, mint egy Itt vagyok veled, melletted vagyok. Sokszor ez a lehető legjobb, amit mondhatunk.
Még néhány kép a sorozatból:
Még mindig nagyon fiatal vagy, még bőven próbálkozhatsz.
Nem vagy egyedül!
Legalább nem voltál még nagyon benne a terhességben.
Nagyon sajnálom a veszteséged, tudom, mennyire szeretted volna a babát. Veled vagyok!
(Cikk forrása: mother.ly)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések