Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Főnökei arra kérték a kismamát, hogy takarja el a hasát, majd szülés után kirúgták

Szerző: Bagaméri Viki

2022. április 25.

Forrás: babaszoba.hu

Azt mondja, soha nem fogja elfelejteni a történteket. Megértjük!

Ennek a történetnek a főszereplője Maria, akit röviddel a szülés után küldtek el a munkahelyéről, ám a problémák és megpróbáltatások már akkor kezdetét vették, amikor bejelentette a főnökeinek, hogy babát vár. Sajnos egyáltalán nem egyedi eset, amin keresztül kellett mennie, a munkaadók közül sokan még mindig méltatlanul bánnak azokkal a nőkkel, akik a gyermekvállalás mellett döntenek és a munkahelyüket is szeretnék megtartani - mintha ez valami nagyravágyó elképzelés lenne...

Szívét-lelkét kitette a cégért, kár volt!

(Fotó: Getty Images)

Abban, hogy Maria csak 40 éves korában szülte meg a kislányát, szerepe volt annak is, hogy imádta a munkáját és a munkahelyét. 12 évig dolgozott egy római könyvelőirodában, és tényleg szívét-lelkét odaadta volna ezért a cégért - most már persze látja, hogy nagy hiba volt: "Még nászútra sem mentünk az esküvőnk után. Igaz, hogy nem volt túl sok pénzünk, így nem jutottunk volna messzire, de az én döntésemet befolyásolta az is, hogy nem akartam hetekre kiesni a munkahelyemről."

Amikor kiderült, hogy kisbabája lesz, a boldogság mellé rögtön lelkifurdalás is társult: fogalma sem volt, hogy jelentse be feletteseinek és aggódott azon, mi lesz a munkával, ha megszületik a babája. Tudta jól, hogy főnökei nem rajonganak azokért a nőkért, akik szülési szabadságra mennek, saját szemével látta, hogy bántak korábban a várandós kolléganőivel. 

Mikor végre összeszedte a bátorságát és megtette a nagy bejelentést, meglepő választ és egy kisebb sokkot kapott: "A többieknek most még ne mondd el, mert csak feszültséget keltenél vele. Ne szólj senkinek, amíg nem látszik, addig pedig tegyünk úgy mindannyian, mintha mi sem történne!" Maria azt mondja, ez volt az első hatalmas pofon, nagyon nehezen viselte, hogy azt kérték, rejtse el a lehető leghosszabb időre a növekvő pocakját és a boldogságát is.
Miután hazaért, mindent elmesélt a férjének, aki szintén alig találta a szavakat. Végül hosszas vívódás után úgy döntött, hogy megteszi, amire kérték: "Ma már nem tudom, miért mentem bele ebbe a sportszerűtlen játékba. Azt hiszem, féltettem az állásomat." Csak a szülés előtti utolsó hetet töltötte otthon, vagyis végigdolgozta a várandósságát, amit csak későn jelenthetett be a kollégáinak.

Az otthon töltött idő alatt sok bosszúságot okoztak neki a piszkos anyagiak, a tulajdonosok ugyanis sajátos módon számoltak el a fizetésével, ami alapján az itthoni CSED-nek megfelelő anyasági támogatást kapta. "Próbáltam néhány reményvesztett e-maillel rendezni a helyzetet de soha nem érkezett válasz ezekre. Mivel jelentősen lefaragtak a bevételemből, néhány hónap után visszatértem dolgozni. Vagyis szerettem volna..." - emlékezett vissza a csúnyán rászedett anyuka.

Az első munkanapján szerette volna meglepni a kollégáit és megmutatni nekik a kislányát. "Csinos ruhába öltöztettem a babát, az volt a terv, hogy bemutatom a többieknek és a férjem, aki az autóban várt, haza is viszi, hogy ne okozzunk nagy fennforgást az irodában. Amikor beléptem, nagyon hűvös volt a hangulat, alig szóltak hozzám."
Az igazán kellemetlen meglepetés akkor érte, amikor az íróasztalához ért. Főnökei - kerülve a tekintetét - egy lezárt borítékot adtak át neki. "Hitetlenkedve kérdeztem, hogy mi ez, csak nem a felmondásom? Mire annyit válaszoltak, hogy 'de, az'. Ez volt a legnagyobb tőrdöfés, amit tőlük kaphattam, úgy éreztem, hogy megsemmisülök a szégyentől. De erőt vettem magamon, egy kézfogással megköszöntem az eddigieket, majd emelt fővel távoztam. Csak reméltem, hogy a többiek közül minél kevesebben látták, és hogy senki nem vette észre, hogy belül remegtem, és rettentően fáztam."

Az itthoni helyzet

2022-ben is érvényes az a jogszabály, hogy a várandós vagy a lombikprogramban résztvevő nőket megilleti a felmondási védelem. Fontos feltétel azonban, hogy a munkáltatónak tudni kell a terhességről vagy a reprodukciós eljárás megkezdéséről, ezért érdemes mindkettőt bejelenteni - a várandósságot akár már a 12. hét betöltése előtt is. 

Szülési szabadság és fizetés nélküli szabadság alatt sem szüntethető meg egy kismama munkaviszonya munkáltatói felmondással, van azonban egy fájdalmas kivétel: a Munka törvénykönyvének 208-as paragrafusa szerint a vezető beosztásban dolgozó anyukákat a fizetés nélküli szabadság ideje alatt nem illeti meg a felmondási védelem.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések