Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Folát, folsav, B11?

Szerző: Babaszoba.hu

2013. október 13. | Frissítve: 2021. január 7.

Forrás: Kismama magazin

Az "átlagmagyar" naponta 0,16-0,18 milligramm folátot fogyaszt, ez azonban sokkal kevesebb, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lenne.

Folát, folsav, B11?

Terhesség alatt és előtt különösen fontos, hogy elegendő folátot és folsavat vigyünk be szervezetünkbe. A magyar átlag azonban messze elmarad a kívánatos mértéktől, ami 0,4-0,66 milligramm. Akár szedünk vitamint, akár nem, célszerű arra törekedni, hogy természetes forrásból is fedezzük folátigényünket.
Sokat tartalmaz az élesztő, a zöld színű zöldségek (a spenót, a brokkoli, a kelfélék általában - innen ered a neve is: levél), a papaja, a spárga, a lencse, a csicseriborsó, a borsó, az avokádó és a földimogyoró. Ne feledkezzünk el a folsavval dúsított gabonapelyhekről sem.
A természetben előforduló folát mesterségesen előállított formája a folsav. Mivel a két elnevezést gyakorta összekeverik, újabban egységesen a B11-, illetve Franciaországban a B9-vitamin elnevezést javasolják.
A folsav a magzatvédő vitaminok egyik és talán legfontosabb komponense. Vízben oldódó szintetikus vitamin, ami nagyon könnyen felszívódik. Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus ma már legendásnak nevezhető számítása alapján kb. 15 tányérnyi spenótot kellene megennie egy várandósnak, ahhoz, hogy ez fedezze a mindennapi folsav-igényét. Ez reménytelen vállalkozásnak tűnik.
A folsav hatékonyan előzi meg az idegcső-záródási rendellenességeket. Ezért is nagyon fontos, hogy már a terhesség előtt 2-3 hónappal szedjenek a (leendő) várandósok terhességi vitamint. A folsavnak jelentős szerep van a sejtek osztódásában, és az új sejtek képzésében, valamint a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzésében.
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések