Folát, folsav, B11?
Az "átlagmagyar" naponta 0,16-0,18 milligramm folátot fogyaszt, ez azonban sokkal kevesebb, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lenne.
h i r d e t é s

Folát, folsav, B11?
Sokat tartalmaz az élesztő, a zöld színű zöldségek (a spenót, a brokkoli, a kelfélék általában - innen ered a neve is: levél), a papaja, a spárga, a lencse, a csicseriborsó, a borsó, az avokádó és a földimogyoró. Ne feledkezzünk el a folsavval dúsított gabonapelyhekről sem.
A természetben előforduló folát mesterségesen előállított formája a folsav. Mivel a két elnevezést gyakorta összekeverik, újabban egységesen a B11-, illetve Franciaországban a B9-vitamin elnevezést javasolják.
A folsav a magzatvédő vitaminok egyik és talán legfontosabb komponense. Vízben oldódó szintetikus vitamin, ami nagyon könnyen felszívódik. Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus ma már legendásnak nevezhető számítása alapján kb. 15 tányérnyi spenótot kellene megennie egy várandósnak, ahhoz, hogy ez fedezze a mindennapi folsav-igényét. Ez reménytelen vállalkozásnak tűnik.
A folsav hatékonyan előzi meg az idegcső-záródási rendellenességeket. Ezért is nagyon fontos, hogy már a terhesség előtt 2-3 hónappal szedjenek a (leendő) várandósok terhességi vitamint. A folsavnak jelentős szerep van a sejtek osztódásában, és az új sejtek képzésében, valamint a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzésében.
Ezt is érdemes elolvasni:
Hozzászólások