Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fogyaszthatnak kávét a terhes kismamák?

Szerző: Kari Szilvia

2014. szeptember 30. | Frissítve: 2017. március 10.

Forrás: babaszoba.hu

Megoszlanak a vélemények, ártalmas-e a magzatra, ha a kismama kávét iszik. Nem létezik egyértelmű bizonyíték sem arra, hogy ártalmas lenne, de arra sem, hogy kizárható a kockázatok közül.

Fogyaszthatnak kávét a terhes kismamák?

A cigarettát, az alkoholt mindenképpen érdemes elhagyni, legalább az elkövetkezendő kilenc hónap során, ha szoptatod a kisbabádat, akkor tovább. De vajon a napi koffeinadag ártalmas az anyukára és magzatára? A válasz rövid és egyszerű: senki sem tudja még pontosan.
"Borzasztóan nehéz megfelelő és alapos tanulmányt készíteni várandós nőkkel" - mondja dr. David Elmer, a Massachusetts állambeli Nantucket város kórházának főorvosa. "Etikátlan lenne ezer kismamának ismeretlen orvosságokat vagy nagy mennyiségben kávét adni és megvizsgálni, azok hogyan hatnak a szervezetükre és a magzatra." Korábbi tanulmányok eredményei azt igazolják, hogy a koffeinnek nincsenek káros mellékhatásai. "Mindent alátámasztó bizonyítékkal azonban arról sem rendelkezünk, hogy a kávé semmilyen hatással nincs a terhességre" - mondja a főorvos.
Mindenesetre dr. Elmer praxisában találkozott már olyan kismamával, aki legalább hat kávét fogyasztott naponta, egyes napokon előfordult, hogy több mint húszat. "A terhessége problémamentesen zajlott, a baba egészségesen jött a világra, de a vártnál korábban született" - mondja dr. Elmer. "Azt ugyanakkor nem lehet egyértelműen kimondani, hogy a koffein okozta a koraszülést.
Az édesanya keményen dolgozott a terhessége alatt, sok stressz érte, és nemcsak kávét fogyasztott nagyobb mennyiségben. Állatokkal végzett tanulmányok ugyanakkor arra az eredményre jutottak, hogy a koffein befolyásolja a magzat fejlődését, vetélést, születési rendellenességet okozhat, a babák kisebb súllyal születnek" - mondja Michele Hakakha, a Kaliforniai Egyetem kutatója.
De a mi a helyzet a koffeinmentes kávéval? Úgy tűnik, nagyszerű alternatíva lehet ugyanúgy, mint a tea. Tudni kell, hogy még a koffeinmentes kávé is tartalmaz csekély mennyiségű koffeint, a fekete tea pedig teint. "Azzal semmi probléma nincs, ha a kismamák koffeinmentes kávét vagy teát fogyasztanak, a mennyiségre azonban ezeknél is oda kell figyelni" - mondja Elisa Zied dietetikus.
A szakértők javaslata szerint tehát a pozitív terhességi tesztet követően jobb, ha a kismamák tartózkodnak a koffeintől. "Vannak nők, akiknek erős fejfájást okoz a koffein hiánya, ezért inkább visszatérnek a kávéhoz. Nincsenek arra sem bizonyítékok, hogy napi egy-két kávé fogyasztása problémákat okozna. Azoknak, akik ennél többet ittak a várandósság előtt, ajánlatos a mennyiséget óvatosan, lépésről-lépésre csökkenteni.
Próbálják ki, hogy kisebb mennyiséget isznak egyszerre, vagy kezdjék a napot teával, ami kevésbé izgatja a szervezetet, mint a kávé" - javasolja a dietetikus.
A szülést, a szoptatást követően ugyanakkor bátran visszatérhetnek az anyukák a megszokott kávéadagjukhoz - olvasható a Parents.com oldalán.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések