Terhesség

Fogselyemmel a termékenységért

A fogínygyulladás éppoly káros a termékenység szempontjából, mint a kövérség: átlagosan két hónappal késlelteti a teherbeesést, derült ki egy vizsgálatból.
2011. Október 31.

Egy svédországi meddőségi konferencián elhangzott előadás szerint a fogágybetegség hatására a teherbeesésig eltelt átlagos idő hét hónapra nő, szemben az átlagos öttel. Úgy gondolják, ennek oka a fogak körül kialakuló gyulladás, ami befolyásolja a szervezet egészséges működését.

Fogselyemmel a termékenységért

Köztudott, hogy a fogágybetegségeket összefüggésbe hozták a szívbetegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a vetélésekkel és a nem megfelelő spermaminőséggel is.

Ausztrál kutatók 3500 nőt ellenőriztek. A fogágybetegeknél emelkedett a vér gyulladásos markereinek az értéke is. „Mindezidáig nem vizsgálták a fogágybetegségek termékenységre gyakorolt hatásait, ez az első közlemény, mely azok terhességre gyakorolt hatásait vizsgálja” – mondta el Roger Hart, a Nyugat-Ausztráliai Egyetemprofesszora

Aki terhességre készül, nem a dohányzást és alkoholfogyasztást hagyja abba, hanem fogorvost is keresse fel. Célszerű, ha testsúlya egészséges tartományba esik és plusz folsavat is juttat a szervezetébe. Ezzel Dr. Allan Pacey angol meddőségi szakember is egyetért. Úgy gondolják, a nyugati világban a lakosság 10 százaléka szenved súlyos fogágybetegségekben.

Forrás: Medipress