Terhesség

Fizetünk a szülésért

Az utóbbi időben leült ez a téma. Közben újabb és újabb kísérletek futnak zátonyra, hogy megváltoztassák a rendszert. Neked minden ponton világos, hogy mire számíthatsz pénzügyi téren, ha szülni fogsz?
2011. Július 04.

A leglényegesebb kérdés a kismama számára továbbra is ez marad: mit tegyek, hogy a lehető legjobb szülészeti ellátást kapjam?

Hálapénz, tarifa vagy csúszópénz?

2008-as becsült adat, hogy ötvenhat milliárd forintnyi hálapénzt fizettek a páciensek egy év alatt orvosaiknak, miközben társadalombiztosítási járulékként bruttó bérük tizenöt százalékát fizették ki havonta munkáltatójukkal közösen az egészségügy finanszírozására. Közben pedig nagy a zűrzavar: azért fizetek, mert hálás vagyok a szakszerű és figyelmes bánásmódért? Vagy azért, mert felkért orvosnál szültem, aki a munkaidején kívül jött be a szülésemhez – ez volna a tarifa, a készenléti díj, az extra szolgáltatás ára? Vagy azért fizetek, mert azt remélem, hogy akkor jobb ellátásra számíthatok – ezt csúszópénznek hívják, más szóval korrupciónak. Esetleg azért, mert tudom, hogy az orvos fizetése csekély a vállalt felelősséghez képest, és többet érdemel?

Egyáltalán nem felesleges ezen eltűnődni! A szülészeti ellátás ugyanis valamennyi biztosítottnak további fizetési kötelezettség nélkül jár! Abban a nyolcvan-százötvenezer forintban, amit az OEP a kórháznak fizet minden egyes szülésért, az orvos, a szülésznő díja, az kórházi felszerelés használatának díja is benne van. Feltéve, ha az orvos, a szülésznő a kórház alkalmazottja, és ha a munkaidejében vagy hivatalos ügyeleti idejében lát el téged.

Miért fizetek?

Ezt is érdemes végiggondolni! Nem várhatod el, hogy a felkért orvosod munkaidején kívül, ingyen és bérmentve, akár éjjel kettőkor is berohanjon a kórházba, ha megindul a szülésed, ez ugyanis nem munkaköri kötelessége, és a fizetése nem tartalmazza ennek az árát. Az extra szolgáltatás díját pedig nyugodtan megkérdezheted előre, hogy egyikőtök se kerüljön kínos helyzetbe. Tájékozódj minél előbb, hogy mire vállalkozik az orvosod a magánrendelésen fizetett öt-tizenötezer forintos vizitdíjért, majd a szülésért fizetett pénzért: őt vagy asszisztensét felhívhatod bármikor, ha kérdésed van? A receptekért, vizsgálatokért külön kell-e fizetned? Őt keresheted személyesen, ha megindul a szülés, vagy a kórházat?

Akkor is el tud-e látni, ha koraszülésed lesz, vagy egyéb szövődmény merül fel (ezek ellátására ugyanis nem minden szülészet jogosult a megfelelő felszerelés és személyzet híján)? Szülés közben figyelembe veszi a kívánságaidat (szülési testhelyzet, beavatkozások, gátmetszés, szoptatás a szülőszobában, 24 órás rooming-in és így tovább)?

Ügyeletesnél szüljek?

Igen, ez is egy lehetőség, mégpedig egyáltalán nem vállalhatatlan! A terhesgondozást is igénybe veheted a szakrendelőben további fizetség nélkül, ha van tajkártyád. Vannak olyan magyar szülészetek, ahol megszüntették az orvosválasztás lehetőségét, illetve a kórházzal szerződésben álló magánorvosokra korlátozták, és így a kismamát mindig az ügyeletes látja el. Az elmúlt három-négy évben még nem érkezett szerkesztőségünkbe panasz az ellátásra, amiben az is közrejátszhat, hogy így mindig kipihent orvos foglalkozik a szülő nőkkel!

Az sem lehetetlen, hogy az ügyeletes figyelembe vegye a kéréseidet, miközben törekszik a szakmai szempontból kifogástalan ellátás biztosítására. Az orvosilag helyes döntéseket úgynevezett szakmai protokollok tartalmazzák, amelyek lépésről lépésre előírják, mikor mi a teendő, de természetesen az adott helyzet megítélésében nagy személyes különbségek lehetnek. Gyakori, hogy a különböző orvosok másképp ítélik meg például azt, hogy előzetes császármetszés után szülhetsz-e természetes úton. Nem szabályozza szakmai protokoll a szülési testhelyzetet és a fájdalomcsillapítási lehetőségeket sem. Van olyan kórház, ahol minden második nő császárral szül, és van, ahol csak minden ötödik.

Mennyit fizessek?

Ha kicsit utánaérdeklődsz, vagy körülnézel a neten, „közszájon forgó tarifákra” bukkansz. Ebből megtudhatod, mennyit szoktak fizetni más kismamák. Érdeklődhetsz a szülésznőtől is. Erre azért is szükség van, mert sok orvos a helyzet jogi tisztázatlansága miatt nem szívesen mond konkrét összeget.

Ha nem volt választott orvosod, elvárásokat sem támaszthat semmilyen alapon, tehát ha akarsz, fizetsz (annyit, amennyit szándékodban áll), de nem várhatja el tőled, még akkor sem, ha éjszaka szültél. Cseppet sem lényegtelen szempont az sem, hogy az orvosod alkalmazottja-e a kórháznak, vagy magánpraxist folytat külsősként. Ez utóbbi esetben magasabb lehet az ár, hiszen az orvosnak valamilyen formában fizetnie kell a szülészet használatáért – miközben a kórház természetesen az ilyen szülések után is megkapja az OEP-től a sokak szerint túl alacsonyan megállapított összeget.

Az Átlátszó Fizettem.hu-ra érkező bejelentései alapján 2014-ben azt állapította meg, hogy Magyarországon nincs ingyen szülés: nagyjából 150 ezer Ft-ba kerül. A beérkező történetek alapján pedig kiejelenthető, hogy ugyan van olyan, aki elvből nem fizet, de nem biztos, hogy végül ő jár jól.

Szintén 2014-ben történt, hogy tíz szülész-nőgyógyászt ítélt a Debreceni Ítélőtábla pénzbüntetésre, illetve egy-egy év próbára bocsátásra, mert hálapénzt kértek szülés levezetéséért, ami vesztegetésnek minősül. A vádlottak úgynevezett kiskassza rendszert működtettek, amely azt a célt szolgálta, hogy azok az egészségügyi dolgozók is részesüljenek hálapénzből, akik az ellátásban közvetlenül nem vettek részt. Az összegyűlt pénzt havonta szétosztották a dolgozók között.

Korábbi, négy évvel ezelőtti elemzésünk erről a témáról. A helyzet azóta is lényegében változatlan.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mennyit szánjunk a hálapénzre?
  • Nőgyógyászokat ítéltek el, mert elfogadták a hálapénzt
  • Mennyibe kerül a szülés?
  • Hálapénz
  • Forrás: Kismama magazin