Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fiút vagy lányt akarsz?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 3. | Frissítve: 2019. július 25.

Forrás: babaszoba.hu

Mi határozza meg a születendő gyermek nemét? Befolyásolhatjuk-e, hogy lányunk vagy fiúnk szülessen? Körbejártuk a témát.

Fiút vagy lányt akarsz?

Kin múlik: az apán vagy az anyán?

A múlt században azt gondolták, hogy a születendő gyermek neme kizárólag az anyán múlik. A kromoszómák felfedezésével azonban kiderült, hogy genetikai szempontból kizárólag az apa tehető felelőssé a magzat nemének alakulásában. A férfiak ivarsejtjei ugyanis egy X és Y kromoszómából, míg a nőké két X-ből áll, a megtermékenyítés során a férfiak hímivarsejtjeibe csak egy kromoszóma kerül be: ha a megtermékenyített petesejtbe X kromoszóma kerül, akkor lány lesz, ha Y, akkor pedig fiú lesz a születendő gyermek. Így tehát elmondhatjuk, hogy alapvetően az apa határozza meg a gyermek nemét.

Számít a fogamzás időpontja?

Elterjedt az az elképzelés, hogy a fogantatás időpontja befolyásolja a gyermek nemét, de erre egyértelmű bizonyíték nincs. Az elképzelés onnan ered, hogy az Y és az X kromoszómák alakjukban eltérnek egymástól, ez az eltérés pedig befolyásolja a haladásukat: az Y- spermiumok gyorsabbak, az X-ek pedig lassabbak. Ebből logikusan következne, hogy a tüszőrepedést követően az Y-spermiumok hamarabb elérik a petesejtet, ebben az esetben fiú lesz a születendő gyermek, míg, ha a tüszőrepedés nem történt meg az együttlét időpontjában, akkor a lassabban mozgó X-spermiumoknak marad elég idejük arra, hogy elérjék a petesejtet.
Bár teljesen logikus ez az elképzelés, egyelőre tudományosan nem bizonyított, hogy egyértelműen befolyásolja a fogamzás időpontja azt, hogy milyen nemű lesz a születendő gyermek.
Mesterséges úton lehetséges a spermiumok X és Y kromoszómák szerinti szétválogatása, ennek segítségével 80 százalékban előre eldönthető, hogy fiút vagy lányt akarunk-e. Ez a módszer azonban csak néhány országban engedélyezett.

Kerek vagy csúcsos has?

A népi megfigyelések és babonák száma végtelen a születendő gyermek nemének meghatározásában. Mondanunk sem kell, hogy bizonyítást nem nyertek ezek a módszerek, de jó néhány esetben tartja magát a meggyőződés, hogy megállapítható általuk a magzat neme. A teljesség igénye nélkül néhány példa: lánya születik annak, akit reggeli rosszullét gyötör, aki csípőre hízik, akinek dinnyeformájú és magasan álló a hasa, aki édeset vagy gyümölcsöt kíván, akinek a bőre pattanásos lesz a terhesség alatt, vagy akinél a baba pulzusa 140 fölötti.
Fiúra utal, ha nincs reggeli rosszullét, ha a has kosárlabda alakú, és alacsonyan hordott, ha sós és savanyú dolgokat kíván az anya, és keze szárazabb. Természetesen létezik kínai fogamzásnaptár, amely az anyai életkorból és a fogantatás hónapjából azonnal megállapítja a baba nemét.

Mindegy, hogy fiú vagy lány, ezekre figyelj

Bár nem befolyásolja a gyerek nemét, de fontos, hogy a terhes kismama figyeljen az egészséges táplálkozásra, a testsúlyára, szedjen terhesvitamint, mozogjon, vegyen részt a szűrővizsgálatokon, ne fogyasszon alkoholt, drogot, ne dohányozzon és ne stresszeljen. Ettől megnő az esély arra, hogy mind az anya, mind a gyermek egészséges és kiegyensúlyozott legyen, akár fiú lesz, akár lány.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák