Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fiú lesz vagy lány?

Szerző: Babaszoba.hu

1999. november 30. | Frissítve: 2015. november 22.

Forrás: HáziPatika.com

Amióta ultrahangos szűrővizsgálatokat végeznek, a korábbi találgatás helyett lehetségessé vált a születendő gyermek nemének megállapítása is. Hogyan történik ez, és mikortól tudhatjuk biztosan, rózsaszínű vagy kék ruhácskákat kell-e beszerezni?

Sok pár kíváncsi születendő gyermekük nemére. A magzat nemének meghatározhatóságát sok tényező befolyásolja, mint például a terhességi kor, a vizsgáló tapasztalata, az ultrahangkészülék típusa vagy a magzat "együttműködése" a vizsgálat során.

Vajon fiú lesz vagy lány?

Mikor tudhatunk meg biztosat?

A terhesség első 14-15 hetében a lány- és fiúmagzat ok nemi szervei nagyon hasonlóak, így a nem megállapítása a 16. hétig nagyon nehéz. A vizsgálat előtt érdemes megbeszélni a vizsgálóval, hogy szeretné-e tudni a páciens születendő gyermeke nemét.

A nem megállapítása során a vizsgáló a férfi nemi szerveket - elsősorban a péniszt - keresi. Amennyiben azonosítható, a születendő gyermek nagy valószínűséggel fiú, amennyiben nem, nagy valószínűséggel lány lesz. Az alábbi képeken egy fiúmagzat látható. Kis szerencsével mindenki észreveheti a nemi szervet a képeken!

Néha nem sikerül...

Fontos azonban tudnunk, hogy az ultrahangvizsgálat nem minden esetben tud pontos eredményt adni a magzat nemének meghatározása során. Előfordulhat, hogy a magzat olyan testhelyzetet vesz fel a méhen belül (pl. keresztezi a lábát), ami lehetetlenné teszi a nem meghatározását. Ilyenkor egy másik vizsgálat során kell újra próbálkozni, abban a reményben, hogy a magzat testhelyzetet változtatott.

Annak ellenére, hogy a nem meghatározása főként a pénisz azonosításán alapul, sokszor a külső női nemi szervek is láthatók. A következő képeken például kislány magzatokat láthatunk, és jól megfigyelhetőek a nagyajkak.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák