Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Figyelik a császármetszéseket!

Szerző: Schimcsig Nóra

2011. október 5.

Forrás: babaszoba.hu

Civilek küzdenek világszerte azért, hogy több nőnek legyen esélye a természetes szülésre császár után. Legfőbb fegyverük az információk megosztása. Te is csatlakozhatsz!Elkezdte munkáját az ICAN Magyarország is!
Az ICAN (International Cesarean Awareness Network - Nemzetközi Császármetszés-figyelő Hálózat) nonprofit civil szervezet, melynek küldetése, hogy javítsa az anyák és az újszülöttek egészségét azáltal, hogy felvilágosítással megelőz felesleges császármetszéseket, támogatja a császármetszésből való felépülést, és elősegíti a császármetszés utáni hüvelyi szülést (VBAC / CSUSZ).

Az ICAN célkitűzése, hogy egészséges mértékben csökkenjen a császármetszések aránya, annak következtében, hogy nők bizonyítékokon alapuló, a kockázatnak megfelelő szülészeti döntéseket hoznak.
Az ICAN-t (eredetileg Cesarean Prevention Movement - Császármetszést Megelőző Mozgalom - néven) Esther Booth Zorn alapította 1982-ben. Alig néhány nő kezdte írni, sokszorosítani és terjeszteni a The Clarion című hírlevelet, mely iránt gyorsan nőtt az érdeklődés. Két évvel később az ACOG, az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Kollégium VBAC-irányelvet adott ki, a korábbi "egyszer császár, mindig császár" hozzáállást leváltva.

Érdekesség, hogy a szervezet nevéből képzett betűszó (ICAN) angolul azt jelenti: "képes vagyok rá!" - mintegy dióhéjban összefoglalva a lényeget.

Az ICAN nonprofit közhasznú szervezet, mely önkéntes édesanyák munkájával, de professzionálisan működik. Elnöke Desirre Andrews, aki négy gyermekéből az első kettőt császármetszéssel, a két kisebbet pedig CSUSZ úton hozta világra. Az ICAN központja felvilágosító kiadványokat, állásfoglalásokat ad ki, konferenciát szervez, és kapcsolatot tart az egészségügyi szakmával, illetve a sajtóval.

Az ICAN világszerte helyi támogató csoportok formájában működik. A csoportok rendszeresen (pl. havonta) szoktak találkozni, e találkozókon pedig változatos közösségi munkát végeznek, illetve közösségi szolgáltatásokat nyújtanak, a szervezet három céljának valamelyike kapcsán: megelőzés, felépülés, érdekvédelem.

Az ICAN alapelvei
Mi, a Nemzetközi Császármetszés Figyelő Hálózat, hisszük, hogy:
1. A császármetszés helytelen, túlzott használata kockáztatja az anyák és a babák életét.
2. Amikor szükség van a császármetszésre, életmentő lehet anya és baba számára, és megéri a vele járó kockázatokat.
3. A szülés normális élettani folyamat. Kutatás bizonyítja, hogy érzelmi támogatás, felvilágosítás és reális esély mellett a nők túlnyomó többségének egészséges hüvelyi szülése lehet.
4. Az egészséges szüléshez hozzátartozik az érzelmi, testi és spirituális jóllét is.
5. Kutatás bizonyítja, hogy a VBAC (császármetszés utáni - hüvelyi - szülés, CSUSZ) ésszerű és biztonságos az anya és a baba számára is. Az ismételt császármetszést sosem szabadna rutinból végezni - nagy hasi műtét, sok kockázattal.
6. Etikátlan és kikényszeríthetetlen, hogy kórházak megtiltsák, száműzzék a VBAC-t. A nőknek jogukban áll bármilyen beavatkozást visszautasítani, beleértve a császármetszést is.
7. A nőknek joguk van a valódi, tájékozott beleegyezéshez és visszautasításhoz, melynek része minden vizsgálat, gyógyszer és beavatkozás kockázatainak és előnyeinek teljes megismerése.
8. Minden egészségügyi szakember és intézmény felelőssége, hogy a tájékozott beleegyezés folyamatát elősegítse.
9. Lehetővé kell tenni minden nő számára, hogy minden szüléssel kapcsolatos érzését kifejezhesse biztonságos és támogató környezetben. A várandós és szülő nők érzelmei nagy hatással vannak a szülés kimenetelére és felépülésükre.
10. Etikátlan, amikor egy orvos orvosilag nem indokolt (elektív) császármetszést ajánl és/vagy végez. A nőket nem tájékoztatják teljes mértékben ennek a lehetőségnek a kockázatairól, ezért a szüléssel kapcsolatos közkeletű tévhitek és félelmek alapján választják azt.
11. A "kérésre végzett császármetszések" trendjét jelentősen túlbecsülik, a kutatási eredményeket eltorzítják.
12. Nekünk, nőknek több felelősséget kell vállalnunk saját szülésünkért.
13. Kulcsfontosságú, hogy a nők szülészeti szakemberválasztását és helyszínválasztását tiszteletben tartsák.
Az ICAN Magyarország egy magánszemély, Schimcsig Nóra kezdeményezésére jött létre 2011 nyarán. A magyar csoport első találkozójára, elindulására 2011. szeptember 28-án este került sor Budapesten. Az ICAN-találkozókra szeretettel várnak minden érdeklődőt és érintettet, beleértve a családokat és a szülészeti szakembereket is.

Jó, jó... - hümmög bizonyára a kedves olvasó -, de mi hasznom nekem mindebből? Hogyan segíthet nekem az ICAN?
Naprakész, tudományos bizonyítékokon alapuló kiadványokat szeretnénk magyarul is megjelentetni az édesanyák számára, a szakembereknek pedig eljuttatni állásfoglalásainkat, irányelveinket, ha az Amerikában tartott ICAN-konferenciára kevesek is juthatnak el.
A helyi ICAN-csoportok segítségével minél több kismama számára szeretnénk elérhetővé tenni azokat az információkat, melyekre csak szükségük lehet a lehető legtájékozottabb, egészségüket érintő, felelős döntések meghozatalához. Ehhez előadásokat, filmvetítést, kerekasztal szervezünk, kölcsönkönyvtárat nyitnánk. A találkozókon - kötetlen információ- és tapasztalatcsere mellett - a legalább ennyire fontos érzelmi támogatás, személyes kapcsolat is elérhető, beleértve az esetleg nehéz szülésélmény feldolgozásához nyújtott segítséget is.
Aki szerint mindez nagyszerű ötlet, esetleg eltöprengett, hogyan támogathatná az ICAN-t... Nos a legegyszerűbb adománnyal, vagy taggá, pártoló taggá válva. Ez évente - választott szolgátatáscsomagtól függően - körülbelül 11 amerikai dollárt jelent, tehát nem nagy anyagi teherre kell gondolni. A találkozók lebonyolításában vagy a felvilágosító munkában rengeteg részfeladatot találhatnak maguknak, akik szívesebben adnák segítőkész energiájukat a közösségbe.
A legfontosabb segítség, amivel pedig BÁRKI segítheti az ICAN-t céljai elérésében, ha hírünket viszi a kismamáknak, és támogatja őket a számukra legmegfelelőbb szülési döntéseik meghozatalában és megvalósításában!
Bővebb információért (például a soron következő ICAN-találkozóról) keressen minket az ICANHungary@gmail.com e-mail címen vagy a +36 20 346 5721-es telefonszámon.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák