Terhesség

Fémes íz a szájban a terhesség alatt

A terhesség szinte minden testrészedre hatással van valamilyen módon, és ez alól a száj és az ízlelőbimbók sem képeznek kivételt. Sok kismama fémes vagy savanyú ízt érez a szájában.
2021. Július 05.
Fémes íz a szájban a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

Az ízérzékelés változása (dysgeusia) akkor is maradhat, amikor a kismama éppen nem eszik. A fémes szájíz gyakori tünet az első trimeszterben – egy tanulmány szerint a várandós nők 93 százaléka számolt be valamilyen változásról az ízérzékelésében a terhesség alatt.

Pontosan milyen érzés ez a tünet?

Néhány kismama a fém aprópénz ízéhez hasonlította, vagy mintha vizet ittak volna egy fémpohárból. Mások inkább savanyú ízről számoltak be, ami akkor is jelen volt, amikor nem is ettek.

Mi okozza a fémes szájízt?

Ezért a tünetért is a terhességi hormonok tehetők felelőssé. Úgy tűnik, hogy a hormonok, különösen az ösztrogén szerepet játszanak az ízérzet kontrollálásában és mérséklésében. A terhesség alatt az ösztrogénszínt, így az ízérzékelés is erősen ingadozhat. Továbbá mivel az íz- és szagérzékelés szorosan kapcsolódik egymással, így az érzékeny szaglás is vezethet fémes ízérzékeléshez a terhesség alatt.

Ez a tünet tehát azt jelenti, hogy a terhességi hormonok nagy fokozatra kapcsoltak – de ha valaki nem tapasztalja ezt a tünetet, annak sem kell attól tartania, hogy nála bármi gond lenne. A terhesség előrehaladtával, ahogy a hormonszintek csökkennek a fémes íznek is el kell tűnnie.

Mi segíthet, ha fémes ízt érzel a várandósság idején?

  • Próbálkozz savanyú ízekkel: a savanykás ízekkel, mint a citruslevek, a limonádé, a savanyúság, megpróbálhatod elnyomni a fémes ízt, továbbá fokozni a nyáltermelést, ami elősegítheti az íz “leöblítését”.
  • Beszélj az orvosoddal arról, hogy szükséges lehet-e lecserélned a terhesvitaminodat, mert egyes változatok lehetséges, hogy inkább filmes szájízhez vezethetnek, mint más fajták.
  • Minden fogmosáskor mosd le a nyelvedet is, vagy öblögess enyhén sós vízzel néhány naponta.

Mikor szűnik meg ez a tünet?

Ahogy a terhességi rosszullétnek, úgy ennek a panasznak is javulnia kell (vagy akár teljesen eltűnnie) a második trimeszterben, amikor a terhességi hormonok szintje kezd valamennyire csökkenni. De legkésőbb a szülés után meg kell szűnnie.

Forrás: whattoexpect.com