Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Felső-Szabolcsi Kórház, Kisvárda

Szerző: Varga Viktória

2011. április 8.

Forrás: Kismama magazin

A környék legmagasabb épületében kényelmes körülmények között születnek a kisbabák, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a hatodik emeleten, a felhőkhöz közel kapaszkodva.

Ahogy közeledünk a határhoz, a városi ember számára szokatlan nyugalomba csöppenhetünk, ez az érzés azonban hamar elszáll, amikor a korház épületébe lépünk. A meghökkentően zsúfolt várótermeken átvágva végül újra nyugalmat lelünk, a szülészet békés kis szigetként fogadja az érkezőket. A jelenlegi helyére 1998-ban költözött osztály még ma is modern és korszerű, s az átszervezéseket kisebb ágyszámcsökkentéssel vészelte át.
- Nem panaszkodhatunk, hiszen zökkenőmentesen, jó körülmények között, ma is jól működő csapattal fogadhatjuk az anyukákat és az újszülötteket a szülészeten. Vannak azonban álmaink, melyeket már évek óta dédelgetünk - mesél hosszú távú terveikről dr. Novák Miklós osztályvezető főorvos. - Szeretnénk alternatív szülőszobát kialakítani, egyelőre azonban még semmilyen alternatív eszközzel nem rendelkezünk.
A helyzet persze nem elkeserítő, hiszen igazán modern osztály várja a kismamákat. A három egyágyas szülőszobában háborítatlanul szülhetnek az anyukák, igény szerint bármikor kérhetnek epidurális érzéstelenítést, s minden ágy mellett fájdalomcsillapító gáz áll az anyukák rendelkezésére, melyet Novák doktor elmondása szerint szinte 100 százalékban ki is használnak a kismamák, az epidurállal ellentétben. - A lehetőségekhez mérten próbáljuk megkönnyíteni a vajúdást, így korlátozottan ehetnek és ihatnak is a nők szülés közben, s amíg a szívhang jó, sétálhatnak is. Egy személy elkísérheti őket a szülőszobára, legyen ez apuka, vagy akihez a szülő nő ragaszkodik, akár dúla is - folytatja a főorvos.

Erika a nagy pillanatra várva, Vinczéné Kopasz Ágnes szülésznő és Országh Lászlóné főnővér támogatásával. Első babáját talán a nap végére már a karjaiban tarthatjaDoktor Novák Miklós szerint fontos a nők felkészülése a szülésre, bár ez a folyamat mindig más és előre tervezhetetlen. Nem zárkóznak el a szüléstervek, konkrét elképzelések megfogalmazása elől, az osztályvezető szerint nagyon ritkán érkeznek az anyukák ilyenekkel, leginkább az első szülések alkalmával.
A gyermekágyas osztályon pasztellszínek és kedves hangulat fogadja a babákat. A hat kórteremben folyamatosan változtatható az ágyszám. A négy-, három- és kétágyas szobákban szinte mindenki a kisbabával van egész nap, a szobákhoz pedig külön vizesblokk is tartozik.
- Igazán szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kórházban, a szomszéd épületben NIC2 koraszülöttosztály is működik, így nem kell messze vinni a babákat, ha gond van - mondja a főorvos. - A szükséges feltételeket kialakítva egy későbbi átalakítás alkalmával szeretnénk, ha a NIC2 átkerülne osztályunkra, így az érintett mamák és babák még közelebb lehetnének egymáshoz.

Tények, adatok:
2010-es születésszám: 795
Császármetszések aránya: 19 százalék
Szülésznőválasztás lehetséges.
Apa ablakon nézheti a császármetszést.
Rugalmas látogatási rend, a babákat folyosón vagy külön szobában nézhetik a látogatok.
Két egyágyas fizetős szoba van, napi 5000 forintért.
Szülésfelkészítő, terhestorna nincs.
24 órás rooming-in működik.
Szülés kórházi hálóingben.
Hat kórterem működik, összesen negyven ággyal.
Császár után a hatodik, normál szülés után az ötödik napon lehet hazamenni.

(Az interjú 2011 márciusában készült)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések