Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Feketelistás utónevek - ezt ne add a gyereknek!

Szerző: Vandenameele Réka

2012. február 6. | Frissítve: 2017. március 14.

Forrás: babaszoba.hu

Egyes országok úgynevezett feketelistát állítottak össze a hatóságok megítélése szerint túl merész hangzású utónevekről. Feszegeti-e a demokrácia határait ez a közízlést formáló lépés, vagy csupán a gyermeket és nyelvüket szeretnék megóvni a túlzásoktól?

Külföldön kevesebb a korlátozás

Az ötletgazda Új-Zéland, ahol a hatóság szerint a bántó, félreérthető hangzású utónevek feketelistára kerültek. Ide tartoznak az angolszász országokban nagy népszerűségnek örvendő utónevek, mint például a Justice (Igazság), a King (Király), a Prince (Fejedelem), a Baron (Báró), a Duke (Herceg), a Lucifer, a Christ (Krisztus), az Anal (Végbél), és folytathatnánk még a sort.
Emellett útmutatásként egy másik "szokatlan neveket tartalmazó" listát is létrehoztak azoknak a fantáziadús szülőknek, akik merész névválasztásukkal szeretnék kitüntetni gyermeküket.
A kezdeményezéshez csatlakozott még Portugália, Dánia és Izland, így nem fogadnak el olyan utónevet, mely bármely személyre nézve sértő lehet (például a Black), ha egy hivatalos címhez hasonlít (például a King), illetve ha hosszúsága meghaladja a száz karaktert, gondoljunk csak az ominózus svéd névjavaslatra: Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, melyet természetesen azonnal kizártak a lehetőségek sorából.
Angliában nagy divat rendkívül szokatlan hangzású utóneveket választani, itt semmiféle korlátozás sem áll a szülők útjában. Így lett anyakönyvbe bejegyzett lánynév a Seven (Hét), a Poppy Honey (Mák Méz), a Daisy Boo (Százszorszép Hess), a Petal Blossom Rainbow (Rügyező Szivárvány Szirom), illetve a Buddy Bear (Medve Haver) fiúnév.
Franciaországban sem utasítottak el a hatóságok olyan keresztnevet, mint az ördögi hangzású Daemon (Démon), valamint kérvényt nyújtottak be egy ikerpár Violance (Erőszak) és Abris de bus 16 (a 16-os buszmegálló bódéja) elnevezésére.
Olaszországban a pápa arra kérte a hívőket, hogy lehetőleg ne gyümölcsök és földrajzi helyek után nevezzék el gyermekeiket. Itt is nagy a névalkotói szabadság, de Robinson híres szolgája után a Péntek név mégsem ment át a rostán.

Itthon a gyermek érdeke a szempont

Hazánkban a Magyar Tudományos Akadémia az elmúlt 15 évben több mint háromszáz nevet fogadott el, így körülbelül 1600 női és 1300 férfiutónév közül választhatnak a szülők. Amennyiben ezen a listán nem találnak nekik tetsző nevet, akkor a helyi anyakönyvi hivatalban kérvényezhetik ötletük elfogadását, kérdés, hogy jóváhagyják-e.

Sok szempont befolyásolja a névválasztást

"Amikor egy név bejegyezhetőségéről nyilatkozunk, akkor elsődlegesen a jogszabályba foglalt szempontokat vesszük figyelembe, mint a helyesírás, vagy hogy csak női vagy férfinév legyen, illetve hogy máshol is névként használják. A hangzásra, az idegen eredetű nevek furcsa fonetikus írására, a név jelentésére sem hivatkozhatunk a bejegyzés elutasításakor. Pozitív döntés esetén is szoktuk javasolni a szülőknek a bejegyzendő név megfontolását.
Adható például Marcselló, Dzsesszika, Vanessza, Leonárdó, Eduárdó, Frederíkó, Nenszi, Dzsindzser, de ezek a nevek a magyar helyesírással már nem azt a funkciót töltik be, amit a szülők szerettek volna - állítja dr. Raátz Judit nyelvész. - Nem támogatjuk azokat a neveket, amelyek más kultúrkörben férfi és női nevek is lehetnek, mint a Zoel, az Éden, a Xinxin, a Raja és a Lior, mert akkor női vagy férfinévként jegyezzük-e be őket, ki legyen előnyben?
Az idegen eredetű családneveket is elvetjük, mint a Barrera, a Zidane, a Pákiát és Vidonka, de a túl köznévi eredetű neveket is, mint a Napfi, a Szivárvány, a Kopasz, a Betyár, a Masni, a Lencsi vagy a Büvellő. Igyekszünk ellenállni a mesefigurákat, mesehősöket jelölő neveknek: Vackor, Babóca, Bogyó, Momó, illetve a túlságosan becéző névalakoknak, főleg a fiúneveknél: Pöntyi, Babszi, Lencse, Gitka, Matyi, Bencze, Laczkó, Misi, Dani - tájékoztat az Akadémia tudományos munkatársa.
Mi is folytathatnánk az elutasított nevek listáját a Kárlósz, a Marco, az Angelo, a Dömper, valamint a Radiátor, a Teddy, a Picasso vagy a Xenox nevekkel. A kislányneveknél nem engedélyezték a Pimpinella, a Kerkyra, a Vitéka és a Marida nem mindennapi hangzású neveket sem. Merthogy ezek a kérvények is beérkeztek az anyakönyvi hivatalba.
A nyelvészek, pszichológusok szerint a névválasztásnál mindig tartsuk szem előtt, hogy gyermekünk nevét egy életre adjuk. A sorozathősök, sztárok nevei idővel elévülnek, később akár viccesnek, bántónak tűnhetnek. Szakemberek azt javasolják, hogy a szülő névválasztáskor képzelje el gyermekét felnőttként is, s ne tegye ki szeme fényét a csúfolódásnak.
Forrás: Babyfrance/Actus/infos/The black list des prenoms Nport.hu, Hír24.hu, MTA, Life.hu

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések