Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fejlődési rendellenességet okozhat az egyik antibiotikum hatóanyag

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 2.

Forrás: PharmaOnline

A terhes nők 30-40 százaléka szed valamilyen antibiotikumot legalább egyszer a terhessége alatt. A makrolid tartalmú antibiotikum másfélszeresére növeli a fejlődési rendellenességek gyakoriságát.

Fejlődési rendellenességet okozhat az egyik antibiotikum hatóanyag (fotó: Getty Images)
Az első trimeszterben történő makrolid-alkalmazás másfélszeresére növeli a fejlődési rendellenességek gyakoriságát a penicillines terápiával szemben -  írja a pharmaonline.hu.
A makrolid antibiotikumok közé tartozik az aziztromicint, a klaritromicint és az eritromicinta, ezeket terhesség alatt is használják, elsősorban akkor, ha a penicillin használata kontraindikált vagy nem eredményes.
A makrolidok terhesség alatti alkalmazását 2005-ig biztonságosnak tekintették, ekkor azonban svédországi vizsgálatok úgy találták, hogy a terhesség korai szakaszában történő eritromicin-alkalmazás növeli a kardiovaszkuláris fejlődési rendellenességek gyakoriságát. Igaz, ezt későbbi, észak-amerikai, izraeli, koreai és norvégiai tanulmányok nem tudták bizonyítani. 2015-ben egy kanadai és norvég kutatók együttműködésével született vizsgálat a terhesség alatti makrolid-alkalmazás biztonságosságát erősítette meg.
2020-ban aztán újabb fordulat következett: kutatók arra jutottak, hogy a makrolidok használata az első trimeszterben fejlődési rendellenességek előfordulási gyakoriságával jár együtt. Míg a penicillinnel kezelt nők körében 1000 élve születésre 17,7 addig a makrolidot szedett nők körében 27,7 fejlődési rendellenesség fordult elő 1000 élve születésre vonatkoztatva.
Még nagyobb a különbség, ha a kardiovaszkuláris fejlődési rendellenességeket nézzük: azok gyakorisága 1,62-ször magasabb a makroliddal kezelt várandós nők körében, mint a penicillinnel kezelteknél.
A második és a harmadik trimeszterben azonban a makrolid-kezelés nem jár szignifikáns kockázatnövekedéssel, ha azt a penicillin-kezeléssel vetik össze. Míg a penicillin-kezelteknél 1000 élve születésre 17,3 fejlődési rendellenesség esik, addig a makroliddal kezeltek körében 19,5.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák