Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fejfájás terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 5. | Frissítve: 2021. április 23.

Forrás: babaszoba.hu

Sokan szenvednek fejfájástól a terhesség alatt. A terhességi fejfájások nagy része migrénes eredetű és általában az első trimeszterre jellemző.

Fejfájás terhesség alatt

A várandóság alatti fejfájások 90 százaléka tenziós vagy más néven migrénes fejfájás. Leginkább az első trimeszter jellemzője, a terhesség későbbi szakaszában javul vagy teljesen megszűnik.
A terhesség alatti fejfájás a hormonszint ingadozásával magyarázható. Ez az ingadozás a második trimeszterre csökken, így jó eséllyel a fejfájás is elmúlik. A harmadik trimeszterben más okozhatja a problémát: a súlynövekedés következtében kialakuló rossz testtartás izomgörcsöket okozhat, ami növeli a fejfájás kockázatát.
Más oka is lehet a fejfájásnak: gyógyszerek vagy az étrend is lehet kiváltó ok. Ilyen esetben célszerű gyakrabban, kevesebb mennyiséget enni, sok vizet inni. Ha dehidratációs probléma áll a háttérben, akkor a vizelet sötétebb színű. Ebben az esetben mindenképp fogyasszunk több folyadékot.
Fontos a pihenés is: helyes testtartással elkerülhető az izomfeszülés.
Ha a fejfájást láz is kíséri, akkor mindenképp keressük fel orvosunkat. Ugyanígy forduljunk orvoshoz, ha a vérnyomás emelkedik, szédülés, viszketés is tapasztalható.
A migrénes fejfájást megpróbálhatjuk enyhíteni borogatással, ha pedig gyógyszer mellett döntenénk, akkor feltétlenül beszéljünk előtte orvosunkkal, hiszen terhesség során nem minden gyógyszer engedélyezett.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések