Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fejfájás terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 29. | Frissítve: 2021. augusztus 5.

Forrás: babaszoba.hu

Egyáltalán nem szokatlan sem a tenziós fejfájás, sem pedig a migrén a terhesség alatt, leginkább az első trimeszterben.

A fejfájás típusok közül a tenziós fejfájás az egyik leggyakoribb, kétoldali, tompa fájdalmat jelent. A migrénhez képest enyhébb, de ha gyakran jelentkezik, a gyógyszeres kezelés mellett életmódváltásra is szükség lehet, hogy megszabaduljunk tőle.
A terhesség ráadásul közel sincs jó hatással a tenziós fejfájásokra, számos esetben jelentkezik gyakrabban a fejfájós, várandós anyáknál. A szakamberek a mai napig nem tudják, mi okozhatja a tünetek sűrűsödését, egyesek úgy gondolják a hormonok állhatnak a háttérben, míg mások szerint a megváltozott keringési egyensúly és akadnak, akik szerint a kialvatlanság állhat a háttérben.

Migrén

A migrén az egyik leggyakoribb fejfájás a terhes anyukák között, szakértők szerint ötből legalább egy anyukánál jön elő, és ezen anyukák közel 16 százaléka korábban egyáltalán nem volt fejfájós. A migrén pontos oka nem ismert, az agyi erek görcsös összehúzódását majd kitágulását, valamint egyfajta hátulról előre, hullámként terjedő agyi működészavart sejtenek a panaszok mögött.
Mivel az ipari országokban az utóbbi negyven évben gyakorisága a kétszeresére-háromszorosára nőtt, ezért feltételezik, hogy a környezeti tényezők és az életmód is szerepet játszik kialakulásában.

Hogy enyhítheted a fájdalmat?

Számos gyógyszer rendelkezésre áll már a fejfájások kezelésére. (Arról, hogy milyen gyógyszert vehetsz be, tanácsos kikérni az orvosod javaslatát.) Ha valaki azonban nem híve, vagy valamilyen okból nem szedhet bizonyos gyógyszereket, máshogy is próbálhat enyhíteni fájdalmán. A legfontosabb, hogy megpróbáljuk megtalálni a fejfájás kiváltó okát. Erre jó módszer lehet egy fejfájásnapló vezetése, amibe jegyezzük fel, hogy mit ettünk és mi történt, amikor a fejfájás jelentkezett.
A migrénes fejfájást a leggyakrabban a következő ételek váltják ki:
  • Nátrium-glutamát
  • Nitritek és nitrátok (feldolgozott húskészítményekben találhatók meg leginkább)
  • Mesterséges édesítőszerek
  • Dió- és mogyorófélék
  • Érlelt sajt és tenyésztett tejipari termékek (pl. Író, tejföl)
  • Egyes gyümölcsök (banán, egyes citrusfélék)
  • Füstölt hal
  • Csokoládé
  • Savanyúságok
Az ételek mellett a villódzó fények, zajok, a hideg, a meleg, az erős szagok és a dohányfüst is okozhatja a migrént. S hogy hogyan enyhíthetjük a fejfájást? Például borogatással. A meleg vizes leginkább a tenziós, a hideg pedig a migrénes fájdalmakat enyhítheti jobban.
Van, amikor egy zuhany is megváltás lehet és mindenképp próbáljuk meg elkerülni, hogy éhesek, vagy szomjasak legyünk. Lehetőség szerint próbáljunk meg minél kipihentebbek maradni és igyekezzünk valami testmozgással is karban tartani szervezetünket. Masszázzsal és különböző relaxációs gyakorlatokkal is küzdhetünk a fejfájás ellen.
A terhesség alatti fejfájás viszont akár valami nagyobb bajnak is lehet jele, erről részletesebben ITT írtunk!

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések