Terhesség

Fejfájás császár után

Ma a szülések 41 százaléka császármetszés. A műtétek túlnyomó része spinális érzéstelenítésben történik. Az eljárás mellékhatása, a posztspinális fejfájás akár több ezer anyát érinthet évente Magyarországon.
2013. Augusztus 01.

Fejfájás császár után

A probléma tehát nem légből kapott, mégis alig tudunk róla valamit, ráadásul sajnos itt is elterjedt a hiedelmeken alapuló orvoslás, és több évtizedes lemaradás is tapasztalható. Lássuk, miről van szó!

“Nekem is volt durva fejfájásom a császár után, meg sem bírtam mozdítani első nap a fejemet, második nap már a nyakamat sem. Vízszintes fekvésre voltam képes, másra nem (a gyerekem ellátására sem!). Először jó erős kávét kaptam, meg fejfájás-csillapítót, ami kicsit ugyan segített, de másnap reggelre még durvábban jött vissza a fájdalom” – írta nemoka a Bezzeganya társalgójában.

A British Journal of Anaesthesia cikkében pontos összefoglalót találtunk a témáról.

Először egy érdekesség: az első gerincvelői érzéstelenítést 1898-ban végezte egy Karl August Bier nevű német sebész. Már ez alkalommal igen erős fejfájás jelentkezett a betegnél, amit Bier azonnal jól diagnosztizált: a tűszúrás nyomán keletkezett lyukon át annyi agyvíz távozott, hogy ez jelentősen csökkentette az agyhártyán belüli nyomást. Ez a jelenség okozta és okozza ma is a nehezen tűrhető fájdalmat. A huszadik század elején végzett hasonló beavatkozások során a fejfájás minden második páciensnél jelentkezett.

A fordulat 1951-ben következett be – és ez nekünk is fontos lesz, amikor levonjuk a végkövetkeztetést! -, amikor Whitcare és Hart kifejlesztett egy olyan vékony, mégis erős tűt, amely drasztikusan csökkentette a posztspinális fejfájás előfordulását. A tűnek nem csak vékonynak, de erősnek is kell lennie, különben a csonttal való érintkezés során megsérül, deformálódik, és utána finom szúrás helyett inkább átszakítja a lágy agyhártyát.

A tű és az orvos számít

Kiderült tehát, hogy a tű minősége az, ami elsődlegesen befolyásolja a páciens állapotát. A legvékonyabb, de egyben legerősebb eszközt atraumatikus tűnek hívják. Ezt a szót jegyezd föl, ha császár előtt állsz!A cikk szerint a második legfontosabb tényező, hogy milyen ügyes az altatóorvos. Azt találták, hogy ha az “anesztes” nem gyakorlott, ha kimerült, ha a többedik műszakját húzza le, ha éjszaka történik a műtét, akkor nagyobb az esély a későbbi fejfájásra.A megelőzés kulcsa tehát a jó eszköz és a kipihent, gyakorlott orvos. A cikk írói kiemelik, hogy senki sem talált bizonyítékot arra, hogy a megelőzésben szerepet játszana, ha a pácienst a műtét után órákig háton fekvésre kárhoztatják! Magyarországon egyelőre ezt tartják a megelőzés legfontosabb elemének.

A gyógyulás felé

A kutatók napokig, hónapokig, sőt évekig tartó posztspinális fejfájással is találkoztak. Kiemelik, hogy az orvosok fantáziája határtalan, amikor a fejfájás kezeléséről van szó. Számtalan szert és eljárást vetnek be, több-kevesebb sikerrel. A valódi eredményekről nem tudhatunk biztosat, hiszen a fejfájás az esetek közel 80 százalékában elmúlik az első három napon belül kezelés nélkül is. A legelterjedtebb módszer a koffein adása. Az anyával kávét vagy kólát itatnak, miközben fájdalomcsillapítót kap infúzióban. Kiderült, hogy a koffein csak olyan dózisban segítene, amelynek már nemkívánatos mellékhatásai vannak. Magyarul: a kávé hatására a bódult fejfájós anya legföljebb élénk fejfájóssá válik.Maga a vérnyomás emelése tehát nem a járható út. De gondoljuk át, mit kellene tenni a tünet megszüntetéséért.

1. Pótolni az elfolyt folyadékot.

2. Megakadályozni, hogy újabb folyadékveszteség jöjjön létre (vagyis be kell zárni a rést, ahol ereszt a gerinc).Erre már az ötvenes években kifejlesztettek egy egyszerű megoldást. Nézzük, mit ír nemoka!Ekkor kaptam az úgynevezett vértapasz kezelést. A kezemből vettek le vért, és visszaszúrták (befecskendezték az epidurális térbe). Utána az anesztesek még fektettek a saját osztályukon egy órát úgy, hogy nem volt szabad megmozdítanom a felsőtestemet. Egy óra elteltével felültem, és nem volt semmi bajom. Tudomásom szerint egyáltalán nem elterjedt kezelésről van szó, annyira nem, hogy orvos (!) ismerősöm nem is hallott róla. El sem tudom képzelni, hogy lehet ezzel a fejfájással bárkit hazaengedni, és hogy lehet képes az anyuka ellátni a babát éjjel-nappal. Fel kéne hívni erre a szakma figyelmétA leírás teljesen megfelel a valóságnak, de ha részleteket szeretnél róla olvasni, itt megteheted.A lényeg az, hogy 20-30 ml vért vesznek a fejfájóstól, és ezt a vért bejuttatják a kemény agyhártya alá, ugyanúgy, ahogy a spinális érzéstelenítés során adott gyógyszert. Magyarul még egyszer megszúrnak ugyanott, helyi érzéstelenítés mellett. A vér egyrészt pótolja a hiányzó folyadékot, másrészt elkezd alvadni a rés körül, így gyakorlatilag tapaszt képez, ami nem engedi, hogy további agyvíz távozzon a gerinccsatornából. A nyomás kiegyenlítődött, a fejfájás elmúlt! Az eljárás 70-98 százalékban hatásos, még régóta fennálló fejfájás esetén is.Mi ebből a tanulság? Kérdezz!

    • Milyen tűt használnak a szülészeteden? (Több ismerősöm utánajárt, és szerzett atraumatikus tűt magának!)
    • Hány altatóorvos áll a kórház rendelkezésére? (Azt nem fogod megtudni, mennyit aludt az éjszaka)
    • Alkalmazzák-e a vértapasz eljárást szükség esetén? (Visszaszúrásnak is hívják.)
    • Keress olyan szülészetet, ahol felkészültek a posztspinális fejfájás megelőzésére és kezelésére!

Kapcsolódó cikkeink: