Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fájdalmas betegséget is gyógyíthat az egyik terhességi hormon

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 8.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatt termelődő egyik hormon, a relaxin lehet a kulcsa az artrofibrózisnak nevezett fájdalmas betegség kezelésének.

A relaxin nevű hormon a terhesség első trimeszterében kezd termelődni az anyai szervezetben. Ennek a hormonnak a hatása, hogy az izmok, ínak és ízületek lazábbá válnak, így a test jobban képes igazodni a magzat növekedéséhez és a szülésre is felkészít. Azonban a relaxin hatásait nemcsak a várandósok "élvezhetik", egy kutatás szerint ugyanis az artrofibrózisnak nevezett betegség kezelésére is alkalmas lehet.
A relaxin az ízületi problémákon is segíthet
Dr. Edward Rodriguez, Ara Nazarian és Mark Grinstaff azt vizsgálták, hogy hogyan hat a relaxin azokra, akik épp nem vártak gyereket, de ízületi problémákkal küzdöttek. Állatkísérletek során kiderült, hogy a közvetlenül az ízületbe adott relaxin-injekciók segítségével a korábbi állapotára állt vissza a beszűkült mozgástér, és a szövetek is egészségesebbé váltak. A vizsgálat másik részében, az in vitro kutatás során emberi sejteket alkalmaztak, és többek között a hegképződést és a kollagéntermelődést vizsgálták.
Az artrofibrózis egyik jellegzetes példája az ún. befagyott váll szindróma, mely gyakori betegség a középkorúak, elsősorban a nők körében. A artrofibrózis emellett érintheti a térdeket, a csípőt, a csuklót és a bokát is. Tünetei között találjuk a fájdalmat, a mozgás beszűkülését is.
"A jelenlegi kezelési lehetőségek, például a fizikoterápia vagy a gyógyszerek csak ideiglenes megoldást nyújtanak, és csak a tüneteket enyhítik, nem pedig a fájdalom és a merevség kiváltó okát kezelik. A relaxin azonban hosszú távon is képes javítani az ízületek állapotát, és annak regenerációjára is hatással van" - mondta Nazarin.
A szakemberek szerint mindenképpen további kutatásokra van szükség, hogy még pontosabb képet alkothassanak a relaxin működéséről és az ízületekre gyakorolt hatásairól.
A vizsgálat eredményeiről a Proceedings of the National Academies of Sciences című szakmai lapban számoltak be
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák