Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fájásgyengeség szüléskor: mi okozhatja?

Szerző: Hojer Eszter

2019. január 29. | Frissítve: 2021. május 1.

Forrás: babaszoba.hu

Sok friss anyuka a kórházi zárójelentésében a fájásgyengeség kifejezést találja, mint magyarázatot bizonyos beavatkozásokra, esetleg egy császármetszésre. Mi is pontosan a fájásgyengeség és mi okozza azt?

Fájásgyengeség szüléskor: mi okozhatja?

A fájásgyengeség tipizálása

Az alapján, hogy a szülés során mikor lép fel, megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos fájásgyengeséget. Elsődlegesnek tekintik a fájásgyengeséget, ha a szülés időszerűvé válásakor nem kezd kielégítő módon összehúzódásokat generálni a kismama méhe. Vagyis amikor már a 42. gesztációs hét végén jár az anyuka és semmi jele a szülés beindulásának, vagy amikor a magzatvíz elfolyását követő, a szülészeti gyakorlat szerinti biztonságos időtávon belül - ami Magyarországon jellemzően 6 óra - sem kezdődnek meg a kontrakciók.
"Másodlagos fájásgyengeségről akkor beszélünk, ha a szülés magától beindult, szépen haladnak előre a méhösszehúzódások, erősödnek a fájások és a méhszáj is apránként kezd eltűnni - majd hirtelen ez az egész folyamat megreked. A lendület alábbhagy, a fájások rövidülnek, gyengülnek" - magyarázza dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos.

Mi okozhat fájásgyengeséget?

"Minden eset más" - kezdi a lehetséges okok kifejtését Benkovics doktornő. "Létezik olyan, hogy a kismama méhén nincsen elég oxitocin receptor ahhoz, hogy összehúzódásokat indítson - ez egy örökletes tényező, nem lehet kiküszöbölni. Vagy megeshet, hogy az anyuka nagymértékű túlsúlya miatt a méhizomzat nem tud összehúzódni, illetve okozhatnak bizonyos anyagcsere-betegségek is elsődleges fájásgyengeséget" - sorolja a példákat dr. Benkovics.
Amikor már folyó szülés áll meg fájásgyengeség miatt, mindig a körülmények megváltozásában kell az okokat keresni. Orvosilag a legegyszerűbb fiziológiai változásokat tartják itt számon: megéhezik a kismama, megszomjazhat és ki is fáradhat a hosszú vajúdás órái alatt. "De akár nagyon izgulhat is - bármi miatt - a vajúdó nő, s az ilyenkor felszabaduló adrenalin éppen az oxitocin ellenében hat, tehát gyengíti a fájásokat" - érinti a lelki okok esetleges felelősségét a doktornő.
A bizalom, a biztonságérzet mint a sikeres szülés elengedhetetlen pszichés tényezői a legtöbb szülésfelkészítőn előkerülnek. Fizikailag, fiziológiásan ugyanis lehet minden adott egy sikeres természetes szüléshez, azonban ha a segítők felé nem tud teljes bizalommal lenni a kismama - akár például egy ügyeletváltás következtében felbukkanó új arc láttán -, az összehúzódások ritkulhatnak vagy meg is szűnhetnek.

Mi a teendő?

Ha a fájásgyengeséget a kismama kimerülése okozza - mert elfáradt vagy megéhezett/megszomjazott -, akkor a regeneráció a cél. "Tudunk cukros infúziót adni, hagyhatjuk a vajúdót pihenni, aludni, vehet egy nyugtató fürdőt is akár, hogy utána friss(ebb) erővel folytathassa a szülést. Lehetőség van továbbá gyógyszeres fájáserősítésre, ilyenkor oxitocint kap a kismama. Alkalmanként pedig a burokrepesztés is eszköz lehet arra, hogy méhösszehúzódásokat indukáljunk biokémiai úton" - sorolja a lehetséges lépéseket a szülés előremozdítására Benkovics doktornő.
Zárásként pedig hangsúlyozza: "a legtöbb, amit a kismama egy jól haladó szülésért tehet, az az, hogy felkészül az előtte álló feladatra, a szülőszobára pedig nagy adag bátorsággal érkezik. A test tökéletes működésének eszménye helyett pedig valóságos, reális célja legyen, s higgyen magában, hogy képes lesz a rá váró feladatot véghez vinni."
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések