Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fagyasztott petesejtből is lehet kisbaba

Szerző: Babaszoba.hu

2011. április 15.

Forrás: Medipress

Az egyik meddőségi klinikán végzett kutatás kimutatta, hogy a lombikbébi programban részt vevő nők számára a lefagyasztott donor petesejtek is ugyanolyan jól beválnak, mint a frissek.

A kutatók kimutatták, hogy a ciprusi klinikán kezelt 77 nő közül ugyanolyan nagy valószínűséggel szültek azok, akik egy másik nő lefagyasztott petesejtjét kapták, mint azok, akik friss donor petesejtet kaptak. A lefagyasztott petesejtes csoportban 47 százalék szült végül gyereket, a friss donor petesejtes csoportban pedig 41,5 százalék; ez a különbség gyakorlatilag csupán a véletlenen múlik - számoltak be a kutatók a Fertility and Sterility szakfolyóiratban.Az egyik meddőségi klinikán végzett kutatás kimutatta, hogy a lombikbébi programban részt vevő nők számára a lefagyasztott donor petesejtek is ugyanolyan jól beválnak, mint a frissek.
Dr. Nicole Noyes, a New York-i Egyetem termékenységi központjának igazgatóhelyettese szerint az eredmények újfent alátámasztják, hogy a donor petesejt vagy a páciens saját petesejtjének lefagyasztása valóban beválik. Bár a spermium vagy az embrió lefagyasztása későbbi felhasználásra régóta alkalmazható eljárás, a női petesejt lefagyasztása viszonylag új. A petesejt lefagyasztása ugyanis nem olyan egyszerű: a petesejtben gyakran jégkristályok alakulnak ki, amelyek károsíthatják szerkezetét. A modern gyorsfagyasztási eljárásnak köszönhetően azonban lehetőség nyílt a petesejtek tárolására és későbbi felhasználására.
Jelenleg a nők többsége friss donor petesejtet kap. Dr. Xiao Zhang, a Corki Termékenységi Központ igazgatója szerint azonban ennek számos akadálya is van. Az egyik az összehangolás, mivel a fogadó nő méhének pontosan akkor kell készen állnia a beültetésre, amikor a donor készen áll arra, hogy odaadja petesejtjét. A másik a donorok hiánya. Mivel az orvosok sosem tudhatják, hány petesejtet termel egy donor, legfeljebb két nőt készítenek elő a friss petesejt befogadására egyetlen donortól.
A lefagyasztás és a petesejt bankok létrehozása hozzáférhetőbbé tenné a petesejteket a termékenységi kezelésen áteső nők számára, és valószínűleg még a költségeket is csökkentené. Világszerte összesen körülbelül 1000 gyermek született lefagyasztott petesejt felhasználásával, főleg az elmúlt néhány évben, és a kutatók nem tapasztalták a születési rendellenességek arányának növekedését.

További részletek a fagyibabákról

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák