Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezzel az 5 dologgal csökkentheted a fejlődési rendellenességek kockázatát

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 9. | Frissítve: 2021. december 7.

Forrás: babaszoba.hu

Sajnos nem lehet garantálni, hogy minden kisbaba egészségesen jön világra, de sokat tehetünk a kockázatok csökkentése érdekében.

Ezzel az 5 dologgal csökkentheted a fejlődési rendellenességek kockázatát (fotó: iStock)
Minden kismama arra vágyik, hogy egészséges kisbabája szülessen. Sajnos lehetetlen garantálni, hogy mindenkivel minden rendben lesz, a Harvard Health szerint sok mindent ki lehet mutatni ultrahanggal, de messze nem mindent.
Ez mégsem jelenti azt, hogy ne tehetnénk meg sok mindent azért, hogy a csökkentsük a fejlődési rendellenességek kockázatát.

1. Folsav

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint a folsav létfontosságú a terhesség során: segít megelőzni súlyos fejlődési rendellenességeket (idegcsőzáródási rendellenességek.
A terhesség alatt és legalább egy hónappal a tervezett terhesség előtt érdemes folsavat szedni, 400 mikrogrammnyit naponta. Folsavban gazdag ételekből, folsavval dúsított élelmiszerekből illetve tabletta formájában.

2. Oltás

A Harvard Health szerint a terhességet tervező nőknek naprakésznek kell lenniük oltások tekintetében is, tudniuk kell, hogy korábban milyen betegségek ellen kaptak védőoltást illetve milyen betegségeik voltak. A rubeola fertőzés terhesség során károkat okozhat a magzatban (szívelégtelenség, vakság) és vetéléshez vezethet.

Fontos lenne kivédeni az influenzát és beadatni a tetanusz, diftéria és pertussis elleni védőoltást is, ha korábban erre nem került sor.

3. Dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése

Mindkettőt mellőzni kell, mindkettő vetélést, halvaszülést, születési rendellenességet okozhat.

4. Súly

Már a terhességet tervező időszakban figyeljünk oda a súlyunkra, beszéljünk orvossal, szakértővel arról, hogy mi az ideális testsúly a teherbe esés és a terhesség szempontjából.
Az elhízás növeli a súlyos születési rendellenességek kockázatát, mint például szívproblémák, idegcső defektusok, valamint a terhességi szövődmények, például a preeklampsia és a terhességi cukorbetegség kockázatát.

5. Tudatos terhesség

Már a tervezés időszakában legyünk tudatosak, életmódban, táplálkozásban, mozgásban. Fontos a terhesgondozáson való részvétel is. Soha nincs elég korán ahhoz, hogy készüljünk a terhességre.

(Cikk forrása: smartparenting.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések