Terhesség

Ezt tegyük, ha eldugult a baba orra

Az orrdugulás és a nátha nemcsak kellemetlen probléma, hanem akár komoly szövődményekkel is járhat. Mit tegyünk, hogy a gyermekünk minél hamarabb túljusson a betegségen?
2022. Február 25.
Az orrdugulást a leggyakrabban nátha okozza Fotó: Getty Images

A gyakori orrdugulás, szipogás és tüsszögés a kisgyermekkor szinte természetes velejárói. A néhány hónapos baba szüleinek azonban komoly kihívást jelenthet az eldugult orrocska, hiszen nehezíti az alvást, az evést, és persze nyűgösebbé válnak miatta a mindennapok is. Az orrdugulás ráadásul kellemetlen szövődményekkel is járhat.

Miért baj, ha eldugul a baba orra?

Orrdugulásról akkor beszélünk, ha az orrüreg nyálkahártya-duzzanata miatt a csöppség orrjáratai elzáródnak. Az orrdugulás tüneteit könnyen felismerhetjük: a baba nyűgössé válik, a levegővétele hangosabb lesz, folyik az orra, gyakrabban tüsszent, szipog, esetleg köhögés is jelentkezik.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a babák orra rendkívül pici, így akár pár csepp váladéktól is könnyen elzáródhat.

Mivel a kisbabák 3-4 hónapos korukig csak az orrukon át tudnak lélegezni, ezért az orrdugulás álmatlan éjszakákat, evési nehézségeket is okoz nekik, és azzal is számolnunk kell, hogy szövődményként akár további fülészeti betegségek is kialakulhatnak.

Amikor a gátolt orr nem tudja szűrni és felmelegíteni a belélegzett levegőt, akkor a szájon át a légutakba kerülő hideg, száraz és baktériumokkal teli levegő a fertőzések forrása lehet a tüdőben.

Sőt, a tartós szájlégzés akár arccsont- és fogfejlődési zavarokhoz, hangképzési és beszédproblémákhoz is vezethet. Rendkívül fontos tehát, hogy mindig járjunk utána az orrdugulás okának, és a lehető leghamarabb orvosoljuk a problémát!

Miért dugul el a baba orra?

Az orrdugulásban leggyakrabban felső légúti betegség (hétköznapi nevén: nátha) a ludas, ám elhúzódó náthás-orrfolyásos tünetek esetén gondoljunk az allergiás vagy egyéb fül-orr-gégészeti problémákra (pl. megnagyobbodott orrmandula, orrpolip) is. Ezek felderítése szakorvos feladata.

Jó tudni, hogy az érzékeny babaorr a náthával akár “védekezhet” is a lakás száraz, fűtött levegője ellen: ilyenkor különösen fontos odafigyelni arra, hogy a pici orrát megfelelő készítményekkel és a szoba páratartalmának növelésével nedvesen tartsuk.

Meg kell még említeni ennek a korszaknak a másik nagy mumusát, ami sajnos szintén okozhat az orrdugulást, mégpedig az orrba kerülő idegentestet. Az apró játékok, gyöngyök, pici gombok akár napokig-hetekig megbújhatnak az orrjáratban, és csak a féloldali gennyes, bűzös orrváladék hívja fel rá a szülők figyelmét. Gyanú esetén forduljunk fül-orr-gégész szakemberhez, és bízzuk rá a “betolakodó” eltávolítását!

Mit tegyünk, ha eldugult a baba orra?

Amikor bedugul az orrunk, rutinosan nyúlunk a zsebkendőért, hogy kifújhassuk. A kisgyermek azonban 2-3 éves koráig a mi segítségünkre szorul, hiszen leghamarabb ekkortól kezdi csak elsajátítani az önálló orrfújás tudományát.

Fontos megemlíteni, hogy az orrdugulás súlyossága változó lehet, és csak akkor igényel kezelést, ha már gátolja a gyermek légzését. Elképzelhető, hogy mindössze enyhe orrszárnyi légzést okoz, és a baba észre sem veszi: ez esetben nincs teendőnk. A hangos légzés azonban már arra utal, hogy az orrban ##8211## akár mélyebben lévő ##8211## beszáradt nyák akadályozza a levegő áramlását.

Amennyiben gátolt az orrlégzés, a következő teendőink vannak:

1.     Tengervizes sós orrspray és orrszívás

Legyen kéznél a tengervizes orrspray, amit gyógyszertárban vagy drogériákban szerezhetünk be. Feloldja a besűrűsödött váladékot és eltávolítja az orrban megtapadt szennyeződéseket – ez az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja, hogy megszüntessük a baba orrdugulását. (Fiatal babáknál nedves vattapálca óvatos használatával is eltávolítható a nyák.)

A tengervizes orrspray használata mellett rendszeresen meg kell tisztítanunk a csecsemő orrjáratait is. Ehhez szerezzünk be olyan eszközt, amelyet célzottan kisbabák orrának leszívásához terveztek. Ezek a praktikus termékek immár számos változatban elérhetőek: újszülötteknek elegendő lehet a kézi ballonos típus, a későbbiekben pedig jó szolgálatot tehet egy orrszívó-porszívó is. Ha netán gyermekünk fél az orrszívással járó kellemetlen hangoktól, akkor érdemes egy csendesebb, elektromos orrszívót választanunk.

2.     Bababarát orrspray

A csecsemők orrdugulásának kezelésekor kifejezetten a számukra kifejlesztett, a korukhoz igazodó készítményeket kérjünk orvosunktól, gyógyszerészünktől. Az ideális orrspray biztonságos összetevőket tartalmaz, korlátlanul használható, emellett gyulladáscsökkentő, regeneráló hatású és véd a kiszáradástól is. Jó tudni: orrmosást, illetve orrleszívást követően az orrspray hatékonyabban tudja kifejteni hatását.

3.     Folyadékpótlás és párás levegő

Orrdugulás esetén fontos a bőséges folyadékfogyasztás: (anyatejes babáknál a gyakori szoptatás, tápszeres babáknak pedig forralt és lehűtött víz kínálása), valamint a levegő megfelelő páratartalmának biztosítása. Ha a gyermek egészségi állapota megengedi, levegőztessük, sétáljunk vele rendszeresen!

Mikor kell orvoshoz fordulnunk?

Az orrdugulás és a nátha gondos kezelés mellett pár nap alatt várhatóan rendeződik. Mindenképpen lássa azonban a gyermeket orvos, ha az orrfolyás 10 napja tart, vagy ha rosszabbodik, ha az orrdugulás mellé köhögés, fülfájás és légzési nehézségek is társulnak, illetve ha a baba belázasodna.