Terhesség

Ezt tedd meg az első 24 órában, hogy jól menjen a szoptatás

Van, akinek azonnal nagyszerűen megy a szoptatás, másoknak kell egy kis idő, hogy belejöjjenek, és olyanok is vannak, akiknek bizony csak kínlódás után sikerül - ha sikerül egyáltalán. Következzen néhány tipp, amivel javíthatod az esélyeket!
2019. Június 29.
Így mehet jobban a szoptatás!

Szoptass azonnal!

Az újszülöttek meglepően éberek az életük első óráiban, és a legtöbb esetben van is lehetőség arra, hogy együtt legyetek. Ilyenkor ún. kolosztrum ürül a mellből, melynek nagyon sok pozitív hatása van a baba szervezetére. Ráadásul, a szoptatáskor oxitocin termelődik, ami erősíti a kötődést, de a méh regenerációját is segíti.

Öleld magadhoz!

A bőrkontaktus is segíti a szoptatás sikerességét, ráadásul a kicsi szívverését, testhőmérsékletetét, légzését és vércukorszintjét is szabályozza.

Legyenek támogatóid!

Mondd el a kórházban, hogy mindenképpen szoptatni szeretnél! A közvetlen családtagokkal is érdemes ezt megbeszélni, mert így hatékonyabban tudnak neked segíteni (például azzal, hogy leveszik a főzés, takarítás terhét a válladról).

Konzultálj szoptatási tanácsadóval!

Még akkor is érdemes beszélgetni vele, ha minden jól megy, mert nagyszerű tanácsokat adhat! Sok kórházban elérhető szoptatási tanácsadó, de akár magad is hívhatsz egyet.

Ne add le az újszülöttet!

Szerencsére, a legtöbb kórházban lehetőség van rooming-in-re, vagyis arra, hogy folyamatosan együtt maradhass a kisbabáddal. Így rendszeresen megpróbálhatsz szoptatni, ami például gyorsíthatja a tejbelövellést is.

Ne az órát figyeld!

Elavultnak számít az a tanács, hogy bizonyos időközönként szabad/kell csak szoptatni! Az igény szerinti szoptatás az anyára, a babára és a kettőjük közötti kapcsolatra (meg persze magára a szoptatás sikerére, a tej mennyiségére) is nagyon jó hatással van. Ráadásul, az anyatejet nagyon hamar megemészti a baba, aprócska gyomrába pedig csak minimális mennyiség fér, ezért szinte folyamatosan enne. Az első időszakban ne számíts rendszerre, napirendre, de egy idő után ki fog ez is alakulni.

Magaddal is törődj!

Igyál eleget, egyél egészséges ételeket és próbálj meg pihenni! Ezek mind szükségesek a szoptatás sikeréhez – az anyatej előállítása ugyanis komoly fizikai munka, ami nagyon igénybe veheti a szervezetedet!(Cikk forrása: mother.ly)Ez is érdekelhet: