Terhesség

Ezt öntsd a bögrédbe!

Kávé, tea, kakaó, üdítők: sokan csak ezeket említik, ha mindennapi innivalóikról kérdezik őket. Pedig milyen változatos, finom és egészséges csodákkal lephetnéd meg magadat és a pocaklakódat! Összeírtam neked a kedvenceimet.
2011. Július 22.

Számos egészséges ital közül választhatsz

Igen, kismamáknál az első hónapokban nem ritka ez az állapot. Ha émelygős, hányós vagy, pontosan tudod, mire gondolok. Egyszerűen létszükséglet, hogy valami benned maradjon, de a szilárd ételeknek még a gondolatától is kiráz a hideg. Tejeskávét, kakaót persze ihatsz, de miért ne próbálkozhatnál valami mással is? Például a következő kombinációk egyikével. Lehetőleg minél hidegebbre hűtsd az innivalót. És ha ez sem jön be, gondolj arra, hogy ettől legalább könnyebb volt megszabadulni.

Barackos turmix: mixelj össze két deci jéghideg tejet, egy hámozott őszibarackot (vagy barackkompótot), egy kávéskanál citromlevet és késhegynyi őrölt gyömbért.

Almaturmix: hámozz meg és reszelj finomra egy édes, hibátlan almát. Szórj rá két evőkanál instant natúr rizspelyhet (a babáknak való kásaporok közt találsz ilyet, kiváló alapanyag) és három deci százszázalékos narancslevet, aztán turmixold össze alaposan. Jöhet bele késhegynyi őrölt szegfűszeg is!

Szomjoltók

Nyárra a legjobb persze az ásványvíz, várandósan a magas ásványianyag-tartalmúakat érdemes választani. Ha amúgy is kell magnéziumot szedned, akkor kiválthatod magnézium-citrátos ásványvízzel. Az ehhez szükséges port gyógyszertárakban, kimérve szerezheted be, adagolását pedig egyeztesd az orvosoddal. Kellemes, savanykás ital lesz az eredmény, amit behűtve mindig magaddal hordhatsz. Nem rossz megoldás a felesre hígított százszázalékos gyümölcslé sem, de azt ne feledd, ha sokat iszol belőle, jó sok cukrot is fogyasztasz vele.

Borongós, hideg időben pedig sokféle teával kényeztetheted magad. Egyáltalán nem tilos fekete és zöld teát inni, de érdemes a szokásosnál hígabbra készíteni. Például egy filterre 5-7 deci vizet számíts.

Próbáld ki, ízlik-e a tea édesítés nélkül! Meg fogsz lepődni, hogy így milyen jól érzed természetes aromáját. Pocakkal (és persze anélkül is) kedvencem a zöld jázmintea tejszínnel.

A gyógynövényteák közül a csalánnal (segít a vashiány leküzdésében), citromfűvel (kellemesen megnyugtat) és a mentával (fokozza az életerőt) jársz a legjobban. Egy púpozott teáskanálnyi szárított növényt önts le négy deci forrásban levő vízzel.

Kalóriadús innivalók

Ezekkel akár főétkezést is kiválthatsz, ha kivételesen valami gyorsan elkészíthető és gyorsan elpusztítható jár az eszedben. Akkor is hasznát veszed, ha az a gondod, hogy nem hízol eleget. Ebben az esetben bármennyit megihatsz ezekből a csodás mixekből!

Mogyorós tej: piríts meg egy kissé öt deka mogyorót, majd még forrón, konyharuhába szórva próbáld ledörgölni a héját. A pucér mogyorókat daráld meg, keverd össze egy teáskanál zabpehelyliszttel, majd öntsd le három és fél deci forró tejjel, egy teáskanál mézzel, és alaposan mixeld össze.

Mandula-kókusz álom: önts le forró vízzel egy maréknyi mandulát (szuper, ha van közte egyetlen szem keserűmandula is), majd húzd le róluk a héjat. A csupasz mandulákat daráld meg (aprítógéppel is elvégezhető a művelet). A darált mandulát keverd össze két teáskanál kókusztejporral, egy evőkanál zabpehelyliszttel és egy teáskanál mandula- vagy szőlőmagolajjal. Ez utóbbiak helyett bármilyen értékes, tehát nem finomított növényi olajat választhatsz. Kaparj bele egy kis vaníliavelőt, adj hozzá egy kávéskanál mézet és három deci forró rizstejet, majd turmixold össze alaposan az egészet. Frissen fogyasztandó!

Vitaminbombák

Ha naponta megajándékozod magad egy-egy ilyen változatos összetételű itallal, el is felejtheted a vitaminkészítményeket. Nem árt, ha van gyümölcscentrifugád, amivel friss gyümölcs- és zöldséglevet tudsz préselni. Különösen akkor éri meg, ha saját kertedből bőségesen hozzájutsz például almához, egyéb gyümölcshöz, zöldséghez.

Gyümölcslékészítéshez kiváló a frissen lehullott alma, körte is a kertből, csak vágd ki az ütődött részt! Turmixitalokhoz mirelit gyümölcsöt is lehet használni. Ne sajnáld a fáradságot, mert két deci lé tizedannyi pénzből kijön, mint ha profi léfacsarónál vásárolnád. Az igaz, hogy nem öröm tisztogatni, márpedig másfél-két decinként szét kell szedni a masinát ebből a célból, különben nem dolgozik hatékonyan. Nagyjából két közepes méretű, lédús almából nyerhetsz két deci levet. A citromlé, a búzacsíra, a sörélesztőpehely és esetleg a kávéskanálnyi olaj állandó összetevővé is előléphet!

Ezt öntsd a bögrédbe!

Fotó: Rátkai Éva

Málnaturmix zabkorpával és rizstejjel

Sárgarépa, zeller, alma: egyenlő arányban használd a hozzávalókat. Tegyél bele egy púpozott teáskanál búzacsírát, egy kávéskanál sörélesztőt, egy kávéskanál citromlevet. Ne felejts el hozzácsurgatni egy kávéskanálnyi olívaolajat, hogy elősegítsd a zsíroldékony vitaminok hasznosulását. A frissen préselt leveket jól záródó befőttesüvegben rázhatod össze a többi hozzávalóval. Hihetetlenül pikáns ízű ital lesz az eredmény, ha még egy evőkanál zsázsa- vagy mustármagcsírát is belemixelsz. Ehhez viszont már botmixer kell, nem elég a befőttesüveg.

Alma, narancs, szőlő, aszalt szilva: előbb facsard ki a narancslevet, és áztass bele négy-öt aszalt szilvát. A gyümölcscentrifugában préseld ki az alma és a szőlő levét (jó, ha legalább két és fél deci összejön!), önts hozzá egy teáskanál citromlevet, egy kávéskanál sörélesztőt, egy evőkanál búzacsírát. Mindez együtt mehet a mixelőedénybe, amelybe még a narancsleves aszalt szilvát is öntsd bele fél kávéskanálnyi őrölt fahéj társaságában.

További isteni kombinációk:

– banán, meggy összeturmixolva friss citromlével és ásványvízzel

– kajszi, málna, citromfű összeturmixolva frissen préselt almalé és ásványvíz fele-fele arányú keverékével

– eper, kivi feles almalével és friss narancslével mixelve

Sós italok – vagy ez már leves?

Aki még nem ivott buljonkát, ki ne hagyja! Én Sződy Judittól hallottam róla, azóta alig várom, hogy krumplit főzzek. Mert így készül: a hámozott, darabolt krumpli sós, forró főzőlevét csészébe töltöm, teszek bele egy kávéskanál vajat, egy teáskanál tejfölt és egy kis frissen őrölt borsot, aztán azon melegében meg is iszom.

Vad paradicsom: hámozz meg két friss paradicsomot, vágj apróra egy szál újhagymát, majd önts rá ezekre két deci paradicsomlevet. Szórd meg szurokfűvel (oregánóval), tegyél bele egy csipetnyi jódozott sót, késhegynyi őrölt chilipaprikát, majd mixeld össze. Jéghidegen nem annyira, de pincehidegen (nagyjából tízfokosan) remek!

Infó

Az itt felsorolt hozzávalók némelyikét (kókusztejpor, zabpehelyliszt, sörélesztőpehely, rizstej, hidegen préselt növényi olaj) hiába keresed a sarki fűszeresnél. A legjobb, ha elmész egy bioboltba, ott mindet megkapod egy helyen.

Kapcsolódó cikkeink a témában:

Forrás: Kismama magazin