Terhesség

Ezt jelenti a szülés természetes lefolyásának támogatása

A családközpontú szülészet azt is jelenti, hogy a szülés körüli segítők maximálisan támogatják a szülés természetes lefolyását. De mit is jelent ez a gyakorlatban?
2022. Június 27.
Ezt jelenti a szülés természetes lefolyásának támogatása (fotó: Getty Images)

Erre a kérdésre ad választ és egyben összefoglalja az érvényben lévő, evidenciákon alapuló ajánlást az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2019-es szakmai irányelve. Az irányelv szerint a szülésnek a legkevesebb beavatkozás mellett ajánlott megtörténnie, amely magában foglalja:

– a szülés spontán megindulásának támogatását a 41. hét+7 nap előtt;

– szabad mozgás, testhelyzet lehetőségének biztosítását a vajúdás alatt

– folyamatos fizikai és lelki támogatás, és kísérő jelenlétének lehetőségét

– az orvosi szempontból nem szükségszerű, sok ellátóhelyen rutinszerűen végzett, azaz nem az adott eset alapján szükségesnek ítélt beavatkozások (pl. intravénás infúzió adása, evés és ivás tiltása, a magzati szívműködés folyamatos ellenőrzése, epidurális érzéstelenítés, gyógyszeres fájáserősítés, gátmetszés) elkerülése. Ugyanis mindezek csökkentik az anya képességét arra, hogy megszüljön és olyan beavatkozási kaszkádot indíthatnak el, ami emeli a császármetszés előfordulásának valószínűségét.

Az irányelv szerint ajánlott kivárni, hogy spontán induljanak meg a tolófájások, ebben a szakaszban is támogatni érdemes a szabad testhelyzet megválasztását, amennyiben az ellátónak megfelelő tudása és gyakorlata van a különböző testhelyzetekben zajló szülés kísérésére, vezetésére.

Biztosítani kell, hogy az anya és az újszülött a szülés utáni és gyermekágyi ellátás teljes ideje alatt együtt maradjanak.

Az irányelv kimondja, hogy “minden vajúdót tisztelettel kell kezelni a szülészeti intézet valamennyi dolgozója részéről. A vajúdó nő kapjon folyamatosan tájékoztatást az eseményekről, hogy tudja, mi vár rá”.

A szülés alatti kommunikációval és jelenléttel kapcsolatban az ajánlás úgy fogalmaz, hogy az anya számára megnyugtatónak kell lennie a környezetnek és a helyzetnek. Azaz a vajúdás alatt a segítők folyamatos támogató jelenléte előnyös, de kerülni kell a felesleges személyi jelenlétet. Azokban az intézetekben, ahol oktatás zajlik, ezt jelezni kell a szülés előtt és a vajúdás alatt is, és törekedni érdemes arra, hogy az anya legalább egy oktatás alatt álló személy jelenlétét fogadja el.

A megnyugtató környezet az egyágyas szülőszobát is jelenti, illetve azt, hogy otthonosan, megnyugtató színekkel van berendezve a szoba, tompa, meleg fények és csend fogadja a vajúdót.

A szülőágyakat úgy kell megválasztani, hogy a szülőnő a szülést kísérő szakemberrel egyeztetve választhassa meg a szülési pozíciót.

Forrás: Másállapotot a szülészetben