Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezt érdemes tudnod arról, ha elfolyik a magzatvíz

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 31.

Forrás: babaszoba.hu

Teljesen normális, ha aggódsz amiatt, milyen is pontosan, amikor elfolyik a magzatvíz. Mi okozza, milyen érzés, és mit is jelent pontosan, ha elfolyik?

Ezt érdemes tudnod arról, ha elfolyik a magzatvíz (Fotó: Getty Images)
Sokan tartanak attól, hogy a terhesség vége felé egy nyilvános helyen, például liftben, üzletben állva, vagy akár az utcán folyik el a magzatvizük. A Parents.com azonban felhívja arra a figyelmet, hogy a szülés csupán 15-20%-a kezdődik úgy, hogy elfolyik a magzatvíz. Ez is inkább szivárgást jelent, néhány cseppnyi folyadékot, mint azt, hogy ömleni kezd a víz.

Mi okozza a magzatvíz elfolyását?

A terhesség idején a magzatot egy amniotikus folyadékkal teli zsák, az amnionzsák védi - amikor ez megreped (burokrepedés), a benne található tiszta folyadék elkezd szivárogni.

Ez azt jelenti, hogy a baba már úton van?

Röviden: igen. De ez nem jelenti azt, hogy azonnal rohanni kell a kórházba. Dr. Allison Hill, szülész nőgyógyász, a The Mommy Docs - Ultimate Guide to Pregnancy and Birth (Anya-iratok - Teljes útmutató a terhességhez és a szüléshez, a szerk.) társszerzője, azt mondta a Parents.com-nak, hogy a szülés ehhez képest akár 1-2 nappal később is lehet. Az esetek túlnyomó többségében (kb. 80%-ban) a vajúdás összehúzódásokkal kezdődik, majd ezután folyik el a magzatvíz. A maradék kb. 20%-ban fájások nélkül jön először a magzatvíz, majd néhány órán belül tapasztalja az anyuka a fájásokat.
A magzatvíz elfolyásának érzése mindenkinél más: van, aki lassú csepegésnek, szivárgásnak írja le, és akad olyan is, akinél olyan, mintha bepisilt volna, bő sugárban érkezik a folyadék. Van, aki egy pukkanást hall, és egy enyhe nyomást érez. A folyadék általában szagtalan, bár van, aki édeskés illatúnak írja le, és általában teljesen tiszta, átlátszó, de van, hogy véres csíkok is vannak benne.
Dr. Yovonne Bohn, szülész nőgyógyász, szintén társszerzője a The Mommy Docs - Ultimate Guide to Pregnancy and Birth kötetnek, szerint az, hogy mennyi magzatvíz folyik el, egyénenként változhat a kisebb szivárgástól a nagyobb mennyiségű folyadékig, attól függően, hogy van-e komolyabb szakadás, repedés a burok membránján. Amint a folyadék elkezd szivárogni, addig folyik, amíg nagyjából 600-800 milliliternyi ki nem ürül - ezt egészségügyi betéttel fel lehet fogni.
Amikor elfolyik a víz, érdemes felhívni a nőgyógyászt, hogy tanácsot adhasson arról, milyen gyorsan érdemes a kórházba indulni. Ilyenkor az orvos általában figyelembe veszi az összehúzódások kezdetét, idejét. Ha a magzatvíz elfolyásától számított 24 órán belül nincsenek rendszeres összehúzódások, akkor az orvos szülésindításról is dönthet. (A kórházban érvényben lévő protokoll alapján.) A Videoklinika szerint a burokrepedés után 24-36 órával törekszenek a terhesség lezárására - van némi különbség a 37. terhesség utáni, illetve a megindult koraszülés esetén. Míg előbbinél könnyebben engedik szülésbe a kismamát, utóbbi esetén érdemes a magzati tüdőt érlelni - ilyenkor szteroid tartalmú injekciót kapnak az édesanyák, és ezután 24-36 órával törekszenek a terhesség lezárására.
A babának azért kell a burokrepedés után nagyjából egy napon belül világra jönnie, mert nyitott buroknál fennáll a felszálló fertőzések veszélye, fertőzés léphet fel a babánál. A fertőzések megelőzése érdekében antibiotikumos kezelésről is dönthetnek.
Érdemes arra is odafigyelni, hogy milyen a folyadék: ha rossz a szaga, sok vérfolt van benne, esetleg a színe zöldes vagy sötét árnyalatú, érdemes egyenesen a kórházba indulni. Ezek ugyanis mind jelezhetik, hogy a baba bajban lehet.
Forrás: parents.com/

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák