Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezt csinálja a dohányzás a magzattal

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 16.

Forrás: babaszoba.hu

Döbbenetes képek arról, hogy az anya dohányzása milyen hatással van a magzatra.

Több vizsgálat is kimutatta már, hogy az anya dohányzása rendkívül rossz, károsító hatással van a magzatra. Most ultrahangos képeken is látszódik a különbség. Az egyik érdekes és döbbenetes a felvételeken az az, hogy a dohányzó anyukák babái sokkal többször érintik meg a szájukat és az arcukat, mint azok a magzatok, akiknek nem cigarettázik az édesanyjuk. Ráadásul az előbbi csoportba tartozó képeken az alulfejlettség is jól kivehető - írja a Daily Mail.
Szakértők ugyanis azt mondják, hogy a dohányzó édesanya a magzat központi idegrendszerét károsítja úgy cselekedetével, hogy az sokkal lassabban fejlődik. Orvosok is már régóta azon a véleményen vannak, hogy a nőknek minél hamarabb le kell tenniük a cigarettát, a terhesség alatti dohányzás ugyanis növeli a koraszülés, illetve a légzési problémák kockázatát is.

A képen látható magzatok 32 hetesek. A fenti magzat anyukája dohányzik, a lentié nem. A kép eredetileg az Acta Paediatrica szaklapban jelent meg.

Most úgy vélik a kutatók, hogyha minél több nőhöz eljutnak ezek a megdöbbentő felvételek, akkor azok arra fogják ösztönözni a nőket, hogy ne gyújtsanak rá a terhességük alatt.
A mostani vizsgálatokat a Durham Egyetem kutatója, Dr. Nadja Reissland végezte. A kísérletben 20 anya vett részt, közülük négyen dohányoztak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések