Terhesség

Ezért van nagyobb esélye, hogy éjjel indul be a szülés

Bizonyos hormonok éjszaka aktiválódnak - ez megmagyarázza, miért indul be sok kismamánál éjjel a szülés.
2018. Augusztus 03.
Ezért van nagyobb esélye, hogy éjjel indul be a szülés

Feltűnt már, hogy gyakran a leglehetetlenebb időpontban indul be a szülés? “Ne az anyukákat hibáztassuk ezért, tanulmányok sora bizonyítja ugyanis, hogy a babák kezében van az irányítás” – mondja dr. Peter W. Nathanielsz a Cornell Egyetem professzora.

“Egészen a terhesség legvégéig a progeszteron hormon védi a méhet az összehúzódásoktól. Azonban, ahogy a baba készen áll a megszületésre, a kis agya beindíttatja a kortizol termelést, mellyel jelzi az anyának “Ok, készen állok.” A kortizol hatására csökken a progeszteron termelődése, ezzel egyidőben viszont az ösztrogéné megnő, felkészítve a kismama testét a szülésre” – mondta Nathanielsz az American Scientist-nek.

Sajnos mivel az oxitocin termelés (a legutolsó szülés előtti “jel”) éppen az éjszaka alatt tetőzik, nagy valószínűséggel sötétedés után indulnak be az összehúzódások. “Ez az evolúció kegyetlen öröksége számunkra” – mondja Nathanielsz. “Az őseinknek ugyanis biztonságosabb volt éjjel szülni, mivel akkor a ragadozók kevésbé zavarták meg az édesanyát.”

(via)

Kapcsolódó cikkeink szülés témában: