Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért van nagyobb esélye, hogy éjjel indul be a szülés

Szerző: Jaksa Petra

2018. augusztus 3.

Forrás: babaszoba.hu

Bizonyos hormonok éjszaka aktiválódnak - ez megmagyarázza, miért indul be sok kismamánál éjjel a szülés.

Ezért van nagyobb esélye, hogy éjjel indul be a szülés
Feltűnt már, hogy gyakran a leglehetetlenebb időpontban indul be a szülés? "Ne az anyukákat hibáztassuk ezért, tanulmányok sora bizonyítja ugyanis, hogy a babák kezében van az irányítás" - mondja dr. Peter W. Nathanielsz a Cornell Egyetem professzora.
"Egészen a terhesség legvégéig a progeszteron hormon védi a méhet az összehúzódásoktól. Azonban, ahogy a baba készen áll a megszületésre, a kis agya beindíttatja a kortizol termelést, mellyel jelzi az anyának "Ok, készen állok." A kortizol hatására csökken a progeszteron termelődése, ezzel egyidőben viszont az ösztrogéné megnő, felkészítve a kismama testét a szülésre" - mondta Nathanielsz az American Scientist-nek.
Sajnos mivel az oxitocin termelés (a legutolsó szülés előtti "jel") éppen az éjszaka alatt tetőzik, nagy valószínűséggel sötétedés után indulnak be az összehúzódások. "Ez az evolúció kegyetlen öröksége számunkra" - mondja Nathanielsz. "Az őseinknek ugyanis biztonságosabb volt éjjel szülni, mivel akkor a ragadozók kevésbé zavarták meg az édesanyát."
(via)
Kapcsolódó cikkeink szülés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések