Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért születik olyan sok baba reggel 8-kor

Szerző: Pataki Gabriella

2017. július 6. | Frissítve: 2019. október 7.

Forrás: babaszoba.hu

Minden ember élete menetrendszerű rutinokkal van tele: felébredünk, iskolába, dolgozni, edzőterembe megyünk. Szinte mindig ugyanakkor kávézunk, ugyanakkor járunk meetingekre és focimeccsekre is.

Miért épp 8 órakor születik annyi baba?


A kisbabák születése már nem ilyen tervezett. Számtalan különös esetről hallani. Van, hogy egy kisbaba épp, hogy csak egy perccel azután születik meg, hogy édesapja beért vajúdó anyukájával a kórházba éjszaka. Van, hogy egy újszülött egy sürgősségi császármetszésnek köszönheti az életét. Van, hogy egy fájdalmakkal teli, 27 óra vajúdás után látja meg a napvilágot - írja a blogs.scientificamerican.com.
Vajon a születés véletlenszerű? Akkor miért van, hogy szeptemberben 5-10%-kal több csecsemő születik, mint januárban? És azt gondoltad volna, hogy amíg egy keddi napon az USA-ban 12 ezer, addig egy szombati napon csak 8000 csecsemő születik? Kutatásokból az is kiderült, hogy a csecsemők 60%-a napközben, reggel 6 és este 6 óra között jön a világra, 3,5-szer annyian születnek meg reggel 8 órakor, mint hajnali 3-kor.
Az ábrán egy születési mintha látható, percekre, napokra és hetekre lebontva a csecsemők születését. Egy kis angol tudás nem árt hozzá, de anélkül is látható, hogy minden hétköznap reggel 8 órakor van egy nagy kiugrás: ekkor születik a legtöbb kisbaba. Miért van ez vajon?
Ebben a császármetszéseknek nagy szerepe van. Nagyjából a kisbabák 30%-a jön világra műtéti beavatkozással. A császármetszések kimagasló számára hétfő reggel 8 órakor kerül sor, 3,7-szer több császáros kisbaba születik ebben az időpontban, mint máskor. A természetes szülések száma kicsivel átlag felett van a reggeli órákban. Kora délután 1,4-szer több császármetszés történik, mint máskor, és 1,2-szer több kisbaba születik meg természetes úton, mint a nap további részében. Éjszaka születik a legkevesebb csecsemő.
A császármetszések egy része tervezett módon történik. A műtéteket a nappali időszakokban hajtják végre, amikor sokkal több orvos dolgozik, mint az éjszakai órákban. Na de mi van a többi, 70%-kal? A természetes úton született kisbabák nagyobb része ugyancsak reggel 6 és este 6 óra között látja meg a napvilágot.
Ebben szerepet játszik, hogy az orvosok elsősorban mindenhol arra törekszenek, hogy elkerüljék a műtéti beavatkozást, ezért hajlamosabbak várakozásra inteni a vajúdó kismamát. Még akkor is, ha szegény már 24 órája küzd. Fájdalmait számtalan módon próbálják csillapítani, ha kell, be is avatkoznak a természetes szülésbe a folyamatok meggyorsításával, de mindenképp a műtét elkerülése a céljuk. Ez nagyjából a nők 20%-kát érinti.
Még ha több időre is van szükségük, ha nehezebben tágulnak, ha nem jönnek a fájások, akkor is inkább várnak az orvosok. Különösen, ha hétvége vagy éjszaka van, mert amikor nagyobb személyzet áll a rendelkezésre, könnyebb ellátni a vajúdó kismamákat.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák