Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért ne add fel a mozgást a harmadik trimeszterben sem!

Szerző: Jaksa Petra

2017. július 26. | Frissítve: 2021. január 23.

Forrás: babaszoba.hu

Számos előnnyel járhat, ha a terhesség vége felé sem hanyagolod el a testmozgást.

Ezért ne add fel a mozgást a harmadik trimeszterben sem!

A terhesség alatti sporttal a kismama kordában tarthatja a súlyát, csökkentheti a terhességi cukorbetegség kialakulását, sőt könnyebb és gyorsabb szülésre számíthat. Egy kutatás szerint pedig egy kis izzadás - különösen a 29-ik hét után - a babára is előnyösen hathat.
A 826 kismamát és babájukat vizsgáló kutatás érdekes eredményre jutott: azoknak az anyukáknak, akik a harmadik trimeszterben rendszeresen mozogtak, a születendő kisbabájuk kevesebb testzsírszázalékkal rendelkezett. Azoknak, akik az utolsó trimeszterben a legtöbb kalóriát égették el, babáik 41,1 grammal kevesebb zsírtömeggel jöttek világra, mint azoknak az édesanyáknak a gyermekei, akik a legkevesebb testmozgást végezték ez alatt az idő alatt.
"A terhesség alatti sport csökkentheti a magzat számára az anya által termelt glükóz és zsír mennyiségét, mely az optimálisabb növekedésben segíti őket" - magyarázza dr. Dana Dabelea, a Coloradói Egyetem docense és a kutatás vezetője.

Bármikor elkezdhetsz tornázni

A jó hír, hogy akkor sincs veszve semmi, ha a várandósságod elején a reggeli rosszullétek miatt hanyagoltad a mozgást, ugyanis sosem késő elkezdeni! "A harmadik trimeszterben fejlődik ki a magzat zsírszövetének nagy része, ezért ebben az időszakban lehetsz (mozgás révén) a legnagyobb hatással a baba testzsírszázalékára" - mondja dr. Dabelea.
Nyugalom, nem kell maratont futnod, hogy egészséges testsúllyal és zsírtömeggel rendelkezzen a születendő babád! "A kutatásban résztvevő legaktívabb kismamák többsége is teljes állásban dolgozott, otthon aktívan töltötték a napjaikat, emellett pedig napi pár percet sétáltak, úsztak vagy bicikliztek" - mondja a kutatás vezetője. A kismamák számára a hét 4-5 napján 30 perc mérsékelt intenzitású mozgás javasolt (pl. séta, kismama jóga) a terhesség végéig.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések