Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért lesz sötétebb a mellbimbóudvar a terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 2. | Frissítve: 2018. szeptember 7.

Forrás: babaszoba.hu

Azzal minden bizonnyal tisztában vagy te is, hogy a várandósságod ideje alatt a melleid megduzzadnak, vannak azonban más változások is, amiket tapasztalhatsz.

A mellbimbóid megnagyobbodhatnak, érzékenyebbé válhatnak sőt, az is előfordulhat, hogy akár a szülés előtt is megjelenik pár csepp tejed.
Van, akinek a másállapot alatt a mellbimbói besötétednek. Ez különösen akkor lehet nagyon meglepő, ha a bimbóudvar alapból rózsaszínű. Aggodalomra azonban semmi ok, a jelenség teljesen normális.

Mi áll a sötétedés mögött?

Talán nem meglepő, de a terhességi hormonok felelősek a bőr színének ilyen változásáért. Ezek a hormonok stimulálják a szervezet által termelt melanin mennyiségének átmeneti növekedését. A melanin a természetben előforduló anyag, amely színt ad a hajnak, a szemnek és a bőrnek. Ha a szervezeted több melanint állít elő, akkor a bőröd sötétebbé válhat - különösen olyan területeken, ahol már eleve több pigment van, mint például a bimbóudvarod, vagy a szeplőid.
Más területek is sötétebbek lehetnek a szokásosnál a terhességed alatt, mint például a nemi szerveid vagy a bőröd bizonyos részei, amelyek gyakran súrlódásnak vannak kitéve, például a hónalj vagy a belső combok. Egyes nők - különösen a sötétebb bőrűek - a felső ajak, az orr, az arccsont és a homlok elszíneződését is tapasztalhatják.

És ez örökre így marad?

A terhesség alatt bekövetkező színváltozások többsége a szülés után néhány hónappal elhalványul, de természetesen akadnak olyanok, akiknél ezek a területek egy kicsit sötétebbek maradnak, mint amilyenek korábban voltak. Különösen a bimbóudvar és a mellbimbó, de ez a jelenség teljesen normális.

Hogy lehet ezt minimalizálni?

Arra sajnos nagyon kevés a befolyásunk, hogy a szervezet mennyi melanint termel a terhesség alatt, de a naptól való tartózkodás valamelyest segíthet megőrizni a bőröd sötétebbé válását, mivel a napsugárzás fokozhatja ezeket a változásokat.
Érdemes széles spektrumú fényvédőt használni, és ügyelni arra, hogy minél kevesebb közvetlen napsütés érje a bőrödet. A gyengédebb, kímélőbb bőrápoló termékek használata, amelyek minimalizálják az irritációt, segíthetnek azt is megakadályozni, hogy a bőr gyulladt legyen. A legfontosabb persze, hogy tudatosítsd magadban, hogy a jelenség teljesen normális.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák