Terhesség

Ezért látszik hamarabb a második terhesség

A várandósság egyik legjobban várt, legizgalmasabb időszaka az, amikor elkezd látszódni a pocakod.
2022. Február 28.
Ezért látszik hamarabb a második terhesség (Fotó: Getty Images)

Sokan meglepődve tapasztalják, hogy a második terhességük során ez korábban megtörténik, mint az első babaváráskor – van, akinél több héttel korábban, mint előtte.

Ha te is ezt tapasztalod, érdemes tudnod, hogy ez gyakori és normális jelenség a második vagy a további terhességekkor. De mi ennek az oka, és mikor történik?

Nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, mikor kezd látszani a második terhesség, dr. Lynn L. Simpson szülész-nőgyógyász, a Columbia Egyetem Irving Orvosi Központjának anyai- és magzatgyógyászati vezetője, és női egészségügyi professzora szerint. “Minden nő egyedi, és számos tényező határozza meg, hogy milyen korán mutatkozik meg egy nőnél, hogy terhes. Általánosságban elmondható, hogy a méh a terhesség 14. hetében tágul a medencén túlra, így a legtöbbeknél már az első trimeszter után megmutatkozik (a terhesség – a szerk.)” – idézi a szakembert a verywellfamily.com portál.

Jellemzően a 14-24. terhességi hét közötti időszakban kezd megmutatkozni a pocak a második és az azt követő terhességekben. De teljesen normális és gyakori az is, hogy ennél korábban vagy később látszik a terhesség.

Mi az oka, ha hamarabb látszik a második terhesség?

Az, hogy mikor kezd látszani a második terhesség, valószínűleg a hasizmok tónusától függ, amelyek hajlamosak gyengülni az első terhesség után, mondta el a portálnak dr. Kelly Culwell szülész-nőgyógyász, női egészségügyi szakértő.

A hasizmok megnyúlása gyakori a terhesség után, néha pedig a szétnyílt hasizom (diastasis recti) nevű állapot jele is lehet.

Miután a hasizmok megnyúltak a terhesség után, egy kicsit ‘lazábbak’ lesznek, ami a pocak korábbi megmutatkozását okozhatja a várandósság alatt. Ez minden bizonnyal nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál a nőknél, akik szétnyílt hasizmot tapasztalnak” – magyarázta dr. Culwell.

Bár az esetek többségében a szétnyílt hasizom magától megszűnik a terhesség után, a nők egyharmada még mindig tapasztalja egy évvel a szülés után is.

A szétnyílt hasizom mellett a második vagy az azt követő terhesség korábbi megmutatkozását a következők is okozhatják:

  • ikerterhesség
  • rövid idő a terhességek között
  • a terhességgel járó “hormonális hatás” erősebb lehet az első terhesség után
  • a progeszteronszint – ez a hormon lazítja a simaizmokat, és hatással lehet a vázizmokra is, ami hozzájárulhat a lazább, megnyúlt hasi izmokhoz

A terhesség korai megmutatkozása általában tehát nem olyan ok, ami miatt aggódni kellene. Azonban ha nagyon korán mutatkozik meg, érdemes felkeresni az orvost. Ez akár ikerterhességre is utalhat.

Forrás: verywellfamily.com