Terhesség

Ezért jó gránátalmalevet inni a terhesség alatt

Jótékonyan hat a baba agyfejlődésére ez az ital.
2019. Augusztus 29.
Ezért jó gránátalmalevet inni a terhesség alatt

Attól a perctől kezdve, hogy megtudják, hogy terhes vagy, a környezetedben élők valószínűleg megtalálnak az összes jótanáccsal azt illetően, milyen szuperételeket érdemes enned a babavárás idején. Lehet, hogy egyik ismerős javaslatai között sem szerepelt, ám a kutatók szerint mégis van egy olyan ital, amit érdemes fogyasztanod – ez pedig a gránátalmalé.

A baba agyának védelme érdekében már a születése előtt jó, ha igyekszel csökkenteni a lehetséges problémák kialakulásának esélyét. Néhány csecsemő fokozott kockázatnak van kitéve az agy fejlődési problémáit illetően – mint például azok a babák, akik méhen belüli növekedés-visszamaradással (IUGR) jöttek a világra. (Ezt a rendellenességet általában a méhlepénnyel kapcsolatos probléma okozza, amely ételt és oxigént szállít a magzatnak.

A Brigham and Women’s Kórház kutatói kísérletet végeztek arra vonatkozóan, hogy a gránátalmalé fogyasztása védi-e az IUGR-rel született babák agyát. A kutatás során olyan édesanyákat vizsgáltak, akik gyermekei IUGR-rel jöttek a világra, és rájöttek arra, hogy azoknak a babáknak jobban működött az agyfejlődése, akik édesanyja naponta fogyasztott gránátalmalevet a terhesség alatt.

A gránátalmalé ugyanis különösen gazdag polifenolforrás – ezek a vegyi anyagok több ételben és italban megtalálható antioxidánsok – ilyen ételek például a diófélék, a bogyós gyümölcsök, a vörösbor és a teák. A polifenolok átjutnak a vér-agy gáton, és kimutatták róluk azt, hogy védelmet tudnak nyújtani a neurodegeneratív betegségek ellen.

A kutatásban 78 édesanyát vizsgáltak, akik gyermekeinél a terhességük 24-43. hete közötti időszakban diagnosztizáltak IUGR-t. Az édesanyák véletlenszerűen vagy 2 dl gránátalmalevet kaptak, vagy ízre és színre ezzel megegyező placebót. A kutatók az agy fejlődésének és sérülésének számos aspektusát vizsgálták, beleértve a csecsemők agyának mikroszerkezetét és funkcionális összekapcsolhatóságát.

A kutatók az agy vagy a csecsemők növekedésében nem találtak különbségeket, azonban az agyérhálózat és az agy fejlődése között már igen. Ez utóbbit összefüggésben van a véráramlással és az agy vizuális észlelésének fejlődésével.

Mivel ez az első kutatás, amely a gránátalmalé fogyasztásának hatását vizsgálta, a kutatás vezetői szerint további tesztekre van szükség, hogy alátámasszák az elméleteiket. Jelenleg a kórházban zajlik egy nagyobb kutatás, hogy jobban megértsék a gránátalmalé hatásait.

(Forrás: thebump.com)

Kapcsolódó írásaink: