Terhesség

Ezért iktasd be a zabpelyhet az étrendedbe

Valaha lenézett táplálék volt, mára azonban már valódi szupersztárrá nőtte ki magát a tányérunkon a zabpehely. Miért érdemes neked is megismerkedni vele?
2020. December 28.
Ezért iktasd be a zabpelyhet az étrendedbe (Fotó: Getty Images)

A gabonafélék közül a zab kiemelkedik magas fehérje- és zsírtartalmával, de szénhidrát- és rosttartalma is igen jelentős, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok is találhatók benne (pl. mangán, foszfor, magnézium, réz, vas, cink, folát, B-vitaminok).

Jótékony hatását szinte felsorolni is nehéz, hiszen említhetnénk vércukor- és koleszterinszint csökkentő hatását, de méltán népszerű a fogyni vágyók körében is, mert növeli a jóllakottság érzetet, lassítja a gyomor kiürülését is.

A zabpehely a benne található avenantramidoknak köszönhetően nagyszerű érfaltágító, ami miatt természetes vérnyomás-csökkentő szerepet is betölthet étrendünkben.

Zabpehellyel az emésztőrendszer egészségéért

A zab rosttartalma legendásan magas, de nézzük a pontos adatokat! 100 g zabpehely kb. 10 g rostot tartalmaz. A zabban lévő rostok többsége oldható, főként béta-glükán nevű rost, emellett a vízben nem oldódó rostok közül lignint, cellulózt és hemicellulózt tartalmaz még. Miért fontos ez az információ?Nem titok, hogy az aranyérbetegség nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál az embereknél, akiknek lassú a bélmozgása, pedig a megfelelő rostbevitellel és folyadékfogyasztással ezt a problémát jól lehet orvosolni. Ehhez kb. napi 25-30 gramm rostra lenne szükségünk.A zabból nyert oldhatatlan rostról azt kell tudni, hogy növeli a széklet tömegét és serkenti a rendszeres bélmozgást. A sok oldhatatlan rostban gazdag ételt tartalmazó étrend elősegítheti az emésztőrendszer egészségét, többek között csökkenti az olyan rendellenességek kockázatát, mint az aranyérbetegség, a divertikuláris betegség, a székrekedés, a bélfekély, a reflux és a vastagbélrák.

Kutatások beszámoltak arról is, hogy a béta-glükán lebontása és fermentációja növeli a bélflóra összetételének sokféleségét, ez viszont javíthat bizonyos emésztési problémákon, például hasmenésen, székrekedésen és az irritábilis bél szindrómán. Ahhoz azonban még további vizsgálatok szükségesek, hogy a mikrobióták emésztésben betöltött szerepét pontosan láthassuk.

Hogy építsd be a zabpelyhet az étrendedbe?

  • A legegyszerűbb, ha zabkását készítesz belőle reggelire! Ehhez fél csésze zabpelyhet kell puhára főznöd vízben vagy tejben, amit aztán számtalan módon ízesíthetsz.
  • Gazdagítsd apróra vágott alma, dió, kevés barna cukor és fahéj kombinációjával, vagy kóstold meg szilvával és görög joghurttal.
  • Érdemes kipróbálni az előző este összeállított müzlit is (angolul: overnight oats), amit gyorsan, főzés nélkül is elkészíthetsz. Ehhez tegyél fél csésze zabpelyhet egy közepes méretű csavaros üvegbe, önts rá fél vagy egy csésze folyadékot (tejet vagy növényi italt). Pakold meg fél csésze apróra vágott gyümölccsel (banán, alma, bogyósok jöhetnek). Gazdagíthatod chia maggal, lenmaggal, kókuszreszelékkel is!
  • Csavard az üvegre a fedelet, és erőteljesen rázd meg az egészet! Tedd éjszakára a hűtőbe, hogy az összetevők krémesre sűrűsödjenek, reggel pedig már fogyaszthatod.
  • Ha nem vagy híve a zabkásának, akkor is felhasználhatod még a zabpelyhet számtalan módon: hozzáadhatod péksüteményekhez, kenyerekhez, dúsíthatod vele a fasírtokat és rakott ételeket is, de kerülhet a palacsintatésztába, túrógombócba, levesbetétbe és panírmorzsába is.

Forrás:

everydayhealth.com

hsph.harvard.edu

healthline.com