Terhesség

Ezért érezhetsz kismedencei fájdalmat az első trimeszterben

Igaz, hogy a reggeli rosszullét a leggyakoribb panasz az első trimeszterben, de kismedencei fájdalom is sokaknál jelentkezik. Ilyenkor a szeméremcsont lágyul, a méh pedig megnő, hogy legyen majd helye a babának - de a fájdalomnak egyéb okai is vannak.
2020. Április 01.
Ezért érezhetsz kismedencei fájdalmat az első trimeszterben (Fotó: Getty Images)

Mi lehet még felelős a kismedencei fájdalomért? Ezek a leggyakoribb okok.

A kerek méhszalag fájdalma

A méhszalagok a méh rögzítéséért felelősek. Ha a kerek méhszalag fáj, az általában egy éles fájdalom, mely elsősorban az ágyék területén érezhető. Ennek oka, hogy a növekvő méh nagyobb nyomást gyakorol a szalagokra, megfeszítve azokat.

Beágyadózási fájdalom

Nem mindenki tapasztal fájdalmat a beágyazódáskor, de akinél jelentkezik, az általában görcsös fájdalomról számol be, sőt, bizonyos esetekben vérzés is tapasztalható. Vérzés akkor jelentkezhet, ha a megtermékenyített petesejt éppen egy hajszálérhez ágyazódik be. A méh általában begörcsöl, ha vér is van jelen, mert ez irritáló hatású a szervre nézve. Ez a pecsételő vérzés maximum 1-2 napig jelentkezhet, de a leggyakrabban csak néhány óráig tart.

Húgyúti fertőzés

Általában a gyakori vizelési inger, és a pisiléskor jelentkező égő érzés a húgyúti fertőzések fő tünetei, de kismedencei fájdalom is jelentkezhet ilyenkor. Ha a kismama úgy gondolja, hogy húgyúti fertőzése van, feltétlenül orvoshoz kell fordulnia, ugyanis kezeletlenül vesemedence-gyulladást okozhat, ami kórházi kezelést igényel, és súlyos esetben szepszist vagy koraszülést is okozhat. Ha a betegséget korán elcsípik, a terhesség során is szedhető antibiotikummal kezelhető.

Székrekedés

Bosszantó, ha az ember hasfájásra panaszkodik, és azt a kérdést kapja, hogy “voltál már ma WC-n?”, de a terhesség korai szakaszában bizony a görcsök és a kismedencei fájdalmak gyakori oka lehet a székrekedés. A terhesség során megemelkedik a progeszteron hormon szintje, amely a bél lassulását okozhatja, és székrekedéshez vezethet. Székrekedés esetén érdemes több vizet inni, sok rostot fogyasztani és mozogni. Ha ez nem segít, akkor érdemes a kezelőorvossal egyeztetni, és székletlágyítót felíratni.

Méhfibróma

A méhfibróma jóindulatú szövetkinövés, kötőszöveti sejtburjánzás, amely a 25-44 éves nők 30%-ánál fordul elő. A méhfibróma a terhesség során lehet tünetmentes, de akár fájdalommal is járhat. A fibróma a hormonális változás, az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintjének növekedése miatt nagyobb lehet, és ha esetleg túlnő a saját vérellátásán, akkor magától elhal – ami viszont fájdalommal járhat.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Még ha a kismedencei fájdalom a terhesség korai szakaszában normális is, mindig jobb, ha az orvossal is beszél róla a kismama. Ez különösen fontos, ha a kismedencei fájdalmat hüvelyi vérzés kíséri, illetve lázzal, rossz közérzettel társul, vagy ha a fájdalom nagyon erős.(Cikk forrása: romper.com)