Terhesség

Ezért érdemes tojást ennie a kismamáknak

Napi három tojás elfogyasztása elegendő kolint biztosíthat a nők szervezetének - ez pedig a baba agyfejlődésének egyik kulcstápanyaga.
2022. Május 25.
Ezért érdemes tojást ennie a kismamáknak (Fotó: Getty Images)

Dr. Steven Zeisel, az Észak-Karolinai Egyetem táplálkozási szakértője arról beszélt a DailyMail.com portálnak, hogy az egyik kevéssé ismert esszenciális tápanyag, a kolin kulcsfontosságú lehet az emberi agy fejlődésében, azonban sokan nem jutnak elegendő mennyiséghez belőle a méhen belül, vagy az első években.

A fejlődésben lévő babának az édesanya tudja biztosítani a kolint a méhen belül, illetve születés után az anyatejen keresztül.

A portál szerint kevesen tudnak azonban a kolin fontosságáról, és arról, hogy azoknak a gyerekeknek, akik életük első három évében nem jutnak elegendő mennyiséghez, rosszabb a teljesítménye a kognitív teszteken, és gyakran rosszabb a figyelmük, mint társaiknak.

Ahogy Zeisel elmagyarázta a portálnak, az élet első 1000 napjában formálódik az agy, és ebben az időszakban a kolin kulcsfontosságú a megfelelő fejlődéshez. Ha a kulcsfontosságú fejlődés nem következik be, az valószínűleg a gyermek egész életében hatással lehet rá.

“Ha az élet korai szakaszaiban gyenge a fejlődés, az agy nem fejlődik megfelelően, és a kogníció (a megismerés, az észlelést, érvelést és emlékezést magában foglaló értelmi folyamat – a szerk.) 7 éves korban rosszabb” – mondta a szakértő. Hozzátette, hogy: “A 15 évesek [akik nem jutottak elegendő kolinhoz] iskolai teljesítménye nem olyan jó.”

“Az agyat alkotó őssejteknek a fejlődés kritikus időszakában szükségük van [kolinra], és ha ez idő alatt nincs belőle, az agy szerkezete nem alakul megfelelően. Ezek után a kogníció nem olyan jó, mint egyébként.”

A szakértő továbbá arról is beszélt a portálnak, hogy azoknál, akik a korai életéveikben nem kapnak elegendő kolint, nagyobb a valószínűsége a szájpadhasadéknak.

Az édesanya kolinhoz juthat az azt tartalmazó prenatális vitaminok által, illetve a táplálkozáson keresztül.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) naponta legalább 450 mg kolint javasol a várandós nőknek – ideális esetben nagyjából 900 mg mennyiséget. Az élelmiszerek közül a tojásban van a legtöbb kolin: egy egész tojás 100 grammja 250 mg kolint tartalmaz. Így naponta három tojás elfogyasztása elegendő mennyiséget biztosítana.

A vörös hús és a hal is tartalmaz kolint, 100 grammjuk nagyjából 75 mg mennyiséget. További jó kolinforrások a teljes kiőrlésű gabonák, a gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök, illetve a tej.

Az édesanyáknak meg kell győződniük róla, hogy maguk is elegendő kolint fogyasztanak, ha szoptatnak, mert a tápanyag az anyatejen keresztül jut el a szoptatott babához. Tápszerrel táplált baba esetén a tápszerből juthat hozzá a baba a tápanyaghoz.

Mely tápanyagok szükségesek az egészséges agyfejlődéshez?

A Harvard Health Publishing alapján az agy fejlődéséhez a következő tápanyagok szükségesek:

  • fehérje – megtalálható a húsfélékben, a babfélékben, a tenger gyümölcseiben, a tojásban, a magvakban és diófélékben, a tejtermékekben, illetve a szójából készült termékekben
  • cink – megtalálható számos húsfélében és halban, tejtermékekben, diófélékben
  • vas – megtalálható a húsfélékben, a babfélékben, a lencsefélékben, a vassal dúsított gabonafélékben, a sötétzöld leveles zöldségekben, és a sült burgonyában
  • kolin – megtalálható a húsfélékben, a tojásban, sok zöldségfélében
  • folsav – megtalálható a májban, a spenótban, a folsavval dúsított gabonafélékben
  • jód – megtalálható a tengeri algában, a jódozott sóban, a tenger gyümölcseiben, és a jóddal dúsított gabonafélékben
  • A-vitamin – megtalálható a májban, a sárgarépában, az édesburgonyában, a spenótban
  • D-vitamin – megtalálható a zsíros halakban, a halmájolajban, a D-vitaminnal dúsított élelmiszerekben, és szervezetünk a napfény hatására is elő tudja állítani
  • B6-vitamin – megtalálható a májban és más belsőségekben, a halfélékben, a burgonyában és más keményítőtartalmú zöldségekben, illetve gyümölcsökben (a citrusfélékben nem)
  • B12-vitamin – megtalálható a húsfélékben, a halakban, a tojásban és a tejtermékekben hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak – ilyen például az omega-3 zsírsav

Források: dailymail.co.ukhealth.harvard.edu