Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért érdemes görögdinnyét enni a terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2022. július 2.

Forrás: babaszoba.hu

A görögdinnye egy vízben igazán gazdag gyümölcs, aminek állítólag több előnye is van a kismamákra nézve. De mit mond erről a tudomány?

Ezért érdemes görögdinnyét enni a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)
A Healthline cikke azt vizsgálta, hogy a kutatások alapján van-e különösebb előnye a kismamák számára a görögdinnye fogyasztásának.

A görögdinnye tápanyagtartalma

A görögdinnye szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok és hasznos növényi vegyületek forrása. Nagyjából 91 százalékban vízből áll, így különösen jól hidratáló gyümölcs.
Egy csészényi (152 gramm) görögdinnye a következőket tartalmazza:
  • 46 kalóriát,
  • 1 g fehérjét,
  • kevesebb, mint 1 g zsírt,
  • 12 g szénhidrátot,
  • kevesebb, min 1 g rostot,
  • a napi ajánlott C-vitamin 14 százalékát,
  • a napi ajánlott réz 7 százalékát,
  • a napi ajánlott pantoténsav (B5-vitamin) 5 százalékát.
A görögdinnye luteinben és likopinban is gazdag, két antioxidánsban.
Ezek az antioxidánsok segíthetik a szem, az agy és a szív egészségét, és potenciális védelmet nyújthatnak bizonyos ráktípusok ellen. Egyes kutatások azt sugallják, hogy ezek a specifikus antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a koraszülés és más terhességi szövődmények kockázatát. Azonban ezzel kapcsolatban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni.

Preeklampszia és görögdinnye

A görögdinnye likopinban gazdag, egy olyan vegyületben, amely vörös színpigmenteket ad a paradicsomnak, és más, hasonló színű zöldségeknek és gyümölcsöknek.
Egy régebbi tanulmány azt sugallja, hogy napi 4 mg likopin pótlása - vagyis az egy csésze görögdinnyében található likopin kb. 60 százaléka - akár 50 százalékkal csökkentheti a preeklampszia kockázatát.
Azon felfedezés alapján, hogy a likopin-kiegészítés csökkentheti a preeklampszia kockázatát, felmerülhet, hogy a likopinban gazdag görögdinnye segíthet megóvni a nőket a terhesség alatti preeklampsziától. Két újabb tanulmány azonban nem talált kapcsolatot a két dolog között.
Fontos megjegyezni, hogy ezekben a vizsgálatokban nagy dózisú likopin-kiegészítőket használtak, nem pedig görögdinnyét. Jelenleg nincs olyan tanulmány, amely a görögdinnye fogyasztását összekapcsolná a preeklampszia alacsonyabb kockázatával. További kutatásokra van szükség a határozott következtetések levonásához.

Segítheti a megfelelő hidratálást

A terhesség alatt növekszik a napi folyadékszükséglet, hogy elősegítse az optimális vérkeringést, a magasabb vérmennyiséget és a magzatvíz szintjének tartását. Ugyanakkor az emésztés lelassul.
Mindezek együtt növelhetik a kismamáknál a nem megfelelő hidratáltság kockázatát. Ami pedig növelheti a székrekedés és az aranyér kockázatát.
A terhesség alatti nem megfelelő hidratálás összefüggésbe hozható a nem megfelelő magzati növekedéssel, valamint a koraszülés és a születési rendellenességek nagyobb kockázatával.
A vízben gazdag görögdinnye hozzájárulhat a napi folyadékbevitelhez. Ez azonban minden vízben gazdag gyümölcsre és zöldségre igaz, beleértve a paradicsomot, az uborkát, az epret, a cukkinit, de még a brokkolit is. Ezért, bár technikailag valós, de ez az előny nem kizárólagosan a görögdinnyére igaz.

Mire érdemes figyelni?

A görögdinnye fogyasztása a terhesség alatt általában biztonságos.
Azonban ez a gyümölcs mérsékelten gazdag szénhidrátban, és alacsony rosttartalmú, ami a vércukorszint emelkedését okozhatja. Így azoknak, akik már meglévő cukorbetegségben szenvednek, vagy akiknél terhességi diabétesz alakul ki, érdemes lehet kerülni a görögdinnye nagyobb mennyiségű fogyasztását.
Amire szintén érdemes figyelni, hogy mint minden gyümölcsöt, úgy a görögdinnyét is alaposan meg kell mosni a felszeletelése előtt, és azonnal el kell fogyasztani, vagy hűtőbe tenni. Az ételmérgezés kockázatának minimalizálása érdekében a kismamáknak tartózkodniuk kell a 2 óránál hosszabb ideig szobahőmérsékleten tartott görögdinnye fogyasztásától.
Tehát számos előnnyel kapcsolatban lehet még szükség további vizsgálatokra, de ami biztos, hogy a görögdinnye tápanyagokban gazdag gyümölcs, és a fogyasztása nagyszerű ahhoz, hogy a kismama étrendje változatosabb legyen.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések