Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezért egészségesebb házasságban élni

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 22. | Frissítve: 2020. február 17.

Forrás: Medipress

A szakértők szerint a stabil párkapcsolatban élők egészségesebben táplálkoznak, pontosabban szedik az előírt gyógyszereket és nagyobb valószínűséggel látogatják az orvosukat, ha betegek.

Ezért egészségesebb házasságban élni

A Yokohamai Egyetem kutatói 2-es típusú cukorbeteg embereket vizsgáltak és azt találták, hogy akik házasságban élnek, vékonyabbak szingli társaiknál. A házas férfiak körében kisebb arányban fordul elő - diabetes következtében - az ún. metabolikus szindróma, magas vérnyomás betegség és elhízás. Azt is mondhatjuk, hogy egy feleség egészségesebb, mint egy férj, hiszen hasonló állítások a házas nőkre nem vonatkoznak.
A vizsgálat alapját a súly- és magasságmérés, testtömeg-index és testzsír százalék mérései adták. A számok magukért beszélnek:
A házasságban élők 50%-kal kisebb valószínűséggel voltak túlsúlyosak az egyedülállókkal összehasonlítva. A test teljes zsírtartalma is kevesebb volt - (18,9 kg illetve 23,5 kg). Metabolikus-szindróma 58 %-kal kisebb arányban fordult elő a házas férfiak körében. A nőknél ez a különbség szintén nem volt kimutatható.
Ezek alapján kijelenthető, hogy a társas támogatás hiánya komoly kockázati tényező ebben a betegségcsoportban. A társas támogató kezelés elengedhetetlen részét kell, hogy képezze tehát a betegek gondozásának.
Hasonló eredményeket állapítottak meg egy korábbi kutatásban az Aston Medical School és a University of East Anglia szakértői. Kimutatták, hogy szívinfarktus esetén 14%-kal nő a túlélés a házasságban élők körében.
A házastársi kapcsolat tehát a szociális támogatás legalapvetőbb formája.
Kapcsolódó cikkeink házasság témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák