Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezekre figyelj vaspótlásnál!A kismamáknál gyakori a vashiány

Szerző: Babaszoba.hu

2018. február 10. | Frissítve: 2019. július 4.

Forrás: Trombózisközpont

A vashiány gyakran előforduló állapot, mely rossz közérzetet és kellemetlen tüneteket okoz. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás is megszüntethető.

Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjétől tudtuk meg.


Mikor szükséges pótolni a vasat?


Vas pótlására már kisebb mértékű vashiány esetén is szükség van, és amennyiben már vashiányos vérszegénység is fennáll, akkor az orvosi vizsgálat feltétlenül szükséges. Ebben az esetben a szakember előírásának megfelelően a javasolt készítménnyel kell pótolni a hiányt.
Vasat elsősorban étkezéssel kell bevinni, ám előfordulhat, hogy még így sem tudnak feltöltődni a vasraktárak. Gyógyszeres bevitelre akkor van szükség, ha megfelelő étrenddel nem tudjuk a szükséges mennyiséget biztosítani, ilyenkor ugyanis a vasraktárak kiürülnek. Ez előfordulhat pl. terhesség során a fokozott szükséglet miatt, hiszen a növekvő magzat az anyukától veszi el a számára szükséges tápanyagokat és nyomelemeket - így a vasat is, melyre igen nagy szüksége van a megfelelő fejlődéshez.

Ezen kívül van, amikor valamilyen vérzéssel veszítjük a vasat (pl. menstruáció, bélrendszeri vérzés, vagy baleset okozta vérzés). Érdemes tudni, hogy emésztőrendszeri gyulladásos betegségben is hiány keletkezhet, mivel ekkor a vas felszívódása zavart szenved.
Vérszegénység alakul ki akkor is, ha krónikus gyulladásos betegség áll fenn, esetleg rosszindulatú daganatos elváltozás van a szervezetben, mert az immunrendszerünk "fogva tarja" vasat a raktárakban.

Igen fontos, hogy ha valakinél vashiányt állapítanak meg, úgy ki kell deríteni azt is, mi okozza a problémát, és azt kezelni szükséges, mert súlyos betegség bújhat meg a hiánybetegség mögött, és az is előfordulhat, hogy a vas adásával árthatunk is az érintettnek!

A vaspótlás formái


A pótlás módja az alapbetegségtől és a vashiány mértékétől függ. Amennyiben csupán csekély a hiány, úgy jól összeállított vegyes táplálkozással is növelni lehet a vas szintjét. Ha ez nem vezet eredményre, illetve nagyobb mértékű a hiány, akkor a vasat táplálék-kiegészítő, gyógyszer formájában célszerű a szervezetbe juttatni. Sajnos előfordulhat, hogy az illetőnek még ez sem elég, pl. felszívódási zavar esetén - ilyenkor az orvos intravénás injekciót adhat, megfelelő biztonságos intézeti körülmények között.
Vasban gazdag ételek: paraj és szezámmag
Dr. Szélessy Zsuzsanna arra is felhívta a figyelmet, hogy önhatalmúan lehetőleg senki ne szedjen hosszabb ideig vasat, mert súlyos betegség, daganat felismerését kendőzheti el vele! Túladagolás csak 12 év alatti gyermekeknél fordulhat elő súlyos formában, felnőtteknél csak néhány ritka betegségben.


Mire ügyelj, ha vasat szedsz?


A vas pótlásának megvannak a maga szabályai, melyekre ügyelni kell, hiszen vannak olyan vitaminok és nyomelemek, melyek segítik, vagy éppen gátolják a vas felszívódását. Amennyiben valaki olyan gyógyszereket, étrend-kiegészítőket szed, melyek hátráltatják a felszívódást, a vas bevétele után (vagy előtt) minimum 2 órát várni kell!

A vas felszívódását gátolja: a magnézium, a savcsökkentők, az antibiotikumok, a hormontartalmú készítmények, például  a pajzsmirigybetegségben alkalmazott szerek, a teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú gabonák, a kávé, a tea, a tej és tejtermékek. A vas felszívódását segíti: a C-vitamin és a béta-karotin.
További cikkeink a témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések