Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezekkel az eszközökkel találkozhatsz szüléskor

Szerző: Hojer Eszter

2019. július 30. | Frissítve: 2020. július 16.

Forrás: babaszoba.hu

Függetlenül attól, hogy valaki villámsebességgel rohan a szülőszobára vagy épp csak nem engedték már haza az utolsó CTG-t követően, mindenki számára értékes információ, ha tudja előre, mivel szembesülhet a szülőszobán.

Ezekkel az eszközökkel találkozhatsz szüléskor
Ebben igazít útba bennünket dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos.

Az első lépések

"A szülőszobára érkező kismama legelőször azt tapasztalja, hogy egy kanült szúrnak a vénájába. Ez már önmagában riasztó sok anyuka számára, de egy teljesen ártalmatlan dologról van szó" - hangsúlyozza Benkovics doktornő. Kiemeli, hogy a puha műanyag kanüllel szabadon mozgathatja a karját az édesanya, egyáltalán nem kell attól tartani, hogy ha "rosszul" mozdul, akkor kipukkasztaná a kanüllel vénát. Erről szó sincsen.
A másik, amivel igen hamar találkozik a szülő nő, az az infúziós állvány, amit az ágya mellé tolnak. Erről infúziós üveg / tasak lóg, illetve infúziós pumpa is lehet rajta.
Ha úgy érzi a kismama, hogy régen volt már WC-n, kérheti beöntő szett alkalmazását. Ez egyszerűen egy műanyag zacskóból és annak végén egy csőből áll, amit a fenékbe vezetve tudnak kívülről könnyíteni az anyukán még a szülés megindulása/felgyorsulása előtt.

Ahogy halad előre a szülés

Szinte biztos, hogy az anyuka a szülés során CTG-géppel is találkozik, aminek több fajtája létezik. A legtöbb ilyen gép vezetékes, tehát a használat idejére helyhez köti a vajúdó nőt. Az ajánlások szerint, amennyiben minden körülmény normális, baba és mama egyaránt megfelelő állapotban vannak, óránként 20 percig kötik a CTG-t az anyukára. "Elérhetőek már vezeték nélküli CTG-k is, amelyek teljes szabadságot biztosítanak az anyának, hogy a mérés ideje alatt is úgy vajúdhasson, amilyen pozícióban csak szeretne. Sőt, léteznek már vízálló CTG-k is, amelyek használatával a vízben szülés során is lehet monitorozni a babát" - számol be a technika fejlődéséről dr. Benkovics.
A CTG-n kívül gyakori eszköz a szülőszobákon az ultrahang is. Erre jellemzően akkor van szükség, ha nem tudni biztosan, hogy fej- vagy farvégű a baba, vagy ha az édesanya bizonytalan azt illetően, hogy a magzatvize elfolyt-e. Emellett akkor van nagy szerepe az ultrahangnak, ha olyan kismama jelentkezik a szülőszobán, aki nem járt terhesgondozásra és az ügyeletes szülészorvos tudni szeretné, egy vagy több kisbaba (ikrek) születésére kell készülni.
Ha elakadna, időlegesen megrekedne a vajúdás és az anyuka azt hallja, az orvosa fájáserősítésről beszél, olyankor annyi történik, hogy az infúzióba adagolják a megfelelő gyógyszert, amitől a fájások visszatérését / erősödését / gyakoribbá válását várják.
Bizonyos körülmények között sor kerülhet még burokrepesztésre is. "A burkot vagy egy tűvel repesztjük meg, ami alapvetően ijesztő lehet, ha valaki nem hallott még erről, vagy egy tompa végű, ollószerű csipeszt használunk erre. Ez utóbbi is egy ártalmatlan eszköz, mivel tompa a vége, nem sértheti meg a kisbaba koponyáját. Fontos tehát, hogy ezektől az anyuka ne féljen" - biztatja az édesanyákat Benkovics doktornő.

A kitoláskor előforduló eszközök

A kitolás szakaszába érve azt veheti észre az anyuka, hogy nagyjából a lábai közé toltak egy kicsi kocsit. Ezen a kocsin az esetlegesen szükségessé váló érzéstelenítéshez és gátmetszéshez használandó eszközök találhatók, amelyeket adott esetben gyorsan elérhet a szülészorvos.
Ha kiderülne szülés közben, hogy a kisbaba szívhangja esik, akkor kerülhet elő az eléggé rossz hírnek örvendő eszköz: a vákuum. "Erről fontos tudni, hogy sokkal kevésbé félelmetes, mint azt gondoljuk. A műanyag vákuumcsövek végén egy olyasmi gumisapka van, mint amit a mellszívókon is láthat az édesanya. Ezt a kis sapkát illesztjük a baba fejére és ezzel segítünk neki kijutni a szülőcsatornából. Sok európai országban ugyan rutinszerűen használnak vákuum helyett fogót, de az itthoni kórházakban fogóval biztosan nem találkozik az anyuka" - magyarázza dr. Benkovics Júlia.
A legfontosabb a doktornő tapasztalatai szerint az, hogy a várandós nő amennyire csak tud, minden kérdésére keressen, kérjen választ még a szülés előtt. Minél inkább tisztában van azzal, mi vár(hat) rá, annál nagyobb biztonságban fogja érezni magát a szülőszobán.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák